Bedrijven doen ‘rustig aan’ met CSRD-implementatie na uitstel
Door het uitstel van de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) lijken bedrijven het ook rustiger aan te doen met hun implementatie, blijkt uit onderzoek van Quoratio Groep. De detacheerder waarschuwt echter voor te lang wachten.
Naar schatting zo’n 50.000 grote bedrijven krijgen te maken met de CSRD-wetgeving. Concreet schrijft de richtlijn voor dat grote bedrijven rapporteren over hun ESG-prestaties en duurzame impact. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de nieuwe richtlijn per 2023 van kracht zou zijn.
In februari 2022 stelde de Raad van de Europese Unie een uitstel van het CSRD-implementatieschema voor. Door dit uitstel hoeven beursgenoteerde bedrijven nu pas vanaf 2024 aan de richtlijn te voldoen. Vanaf 2025 geldt de wetgeving voor bedrijven met 250+ medewerkers en/of €40 miljoen omzet en/of €20 miljoen balanstotaal. Vanaf 2026 zijn de beursgenoteerde mkb’s aan de beurt.
Het uitstel lijkt de vooruitgang in de implementatie en verslaglegging van ESG-doelen bij veel bedrijven te vertragen. Dit blijkt uit een rondgang onder ruim 200 financieel professionals, uitgevoerd door Verhoeve, Scope en Vijzelaar (de finance-labels van de Quoratio Groep).
Iets minder dan de helft (47%) van de respondenten geeft aan dat ze dit jaar aan de slag willen gaan met de implementatie van de CSRD-wetgeving. Ongeveer een kwart (24%) geeft aan daarmee reeds te zijn begonnen, terwijl iets meer dan een vijfde van de organisaties (22%) pas volgend jaar hiermee verwacht te starten.
Terughoudendheid
De terughoudendheid van bedrijven wordt volgens Wouter Elbers, relatiemanager ESG bij de Quoratio Groep, onder meer veroorzaakt doordat “de wetgeving per Europese lidstaat nog vertaald moet worden naar nationale wetgeving”. Bovendien worden “op brancheniveau nog richtlijnen toegevoegd”.
“Tegelijkertijd zijn er steeds meer organisaties die momenteel onderzoeken hoe ze dit traject het beste kunnen opstarten, wie ze daarvoor verantwoordelijk maken en waar ze de benodigde expertise en capaciteit kunnen vinden”, geeft Elbers aan.
“Nog een jaar afwachten zorgt voor veel administratieve druk, gebrek aan vergelijkende cijfers en het niet benutten van de kansen die ESG met zich meebrengt.”
Het merendeel van bedrijven (64%) verwacht die verantwoordelijkheid – en de takenlast die voortvloeit uit de implementatie (denk aan verslaglegging, processen, data) – neer te leggen bij de financiële afdeling en niet, zoals bij de rondgang een jaar eerder, bij hun duurzaamheidsafdelingen.
Uitstel is afstel?
Volgens Elbers dient het implementatietraject waar organisaties voor staan niet onderschat te worden: “Vanaf de eerste workshop over strategie tot de uiteindelijke oplevering van een gecontroleerd jaarverslag is al snel een periode van 18 maanden nodig, waarin je informatie moet ophalen, visie en beleid ontwikkelt en moet kijken of data betrouwbaar en verifieerbaar is.”
Uitstel van de CSRD-implementatie, lijkt dan ook afstel, vindt Elbers: “Nog een jaar afwachten zorgt voor veel administratieve druk, gebrek aan vergelijkende cijfers en het niet benutten van de kansen die ESG met zich meebrengt om te laten zien waar je als organisatie voor staat.”