PwC’er Wineke Haagsma in lijst van beste mvo-managers

23 juni 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor het vierde opeenvolgende jaar mag Wineke Haagsma, Chief Sustainability Officer bij PwC, zich een van ’s lands beste duurzaamheidsmanagers noemen.

Haagsma sloot zich in 2010 aan bij PwC. Ze begon haar loopbaan aanvankelijk binnen de communicatieafdeling van het Big Four-accountancy- en advieskantoor. Na twee jaar besloot ze haar passie te volgen en maakte de overstap naar de duurzaamheidsafdeling.

In de jaren daarna volgden meerdere promoties. In 2014 werd Haagsma benoemd tot hoofd van de Nederlandse Corporate Sustainability-praktijk en vier jaar later werd ze aangesteld als hoofd van de duurzaamheidsafdeling van alle PwC-vestigingen in de EMEA-regio (waaronder Nederland). In de zomer van 2022 werd ze benoemd tot partner en Chief Sustainability Officer voor Nederland en de EMEA-regio.

PwC'er Wineke Haagsma opnieuw in lijst beste mvo-managers

Vanuit haar verschillende rollen zet Haagsma zich al vele jaren in voor meer duurzaamheid en een betere planeet. En in haar huidige rol als Chief Sustainability Officer geeft ze leiding aan een van de belangrijkste strategische pijlers van PwC: een duurzame investeringsagenda die in de honderden miljoenen loopt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Al haar inspanningen hebben Haagsma de afgelopen jaren al meerdere keren erkenning opgeleverd. In het bijzonder vanuit de MVO Manager van het Jaar-verkiezing, die jaarlijks personen in de spotlights zet die een bijzondere bijdrage hebben geleverd op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Haagsma zat bij de genomineerden in 2019, 2020/2021 en 2022 – en nu dus wederom.

Duurzaamheid op de kaart gezet

“Met grote gedrevenheid en enthousiasme heeft Wineke duurzaamheid op de kaart gezet bij PwC. Ze heeft veel voor elkaar gekregen in de verduurzaming van PwC zelf”, gaf de jury aan bij eerdere edities van de MVO Manager van het Jaar-verkiezing. En haar prestaties maken nog altijd indruk, want ook deze editie prijkt Haagsma in de shortlist van beste MVO-managers.

De afgelopen edities werden gewonnen door Arnoud van Vliet (Manager CSR & Quality bij Zeeman, winnaar in 2019), Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces, winnaar in 2020/2021) en Marije Klomp (Programmadirecteur duurzaamheid bij Radboud Universiteit, winnaar in 2022)

Haagsma zal het deze editie moeten opnemen tegen negen andere genomineerden:

- Maurice Loosschilder, Global Head of Sustainability, Signify
- Hanneke van de Vijfeijke, Country Sustainability Manager, IKEA
- Mark Groot Wassink, Director Sustainability & Innovation, Royal Auping
- Chrissie van Heijningen, Impact Manager, Dopper
- Andy van den Dobbelsteen, Sustainability Coordinator, Delft University of Technology
- Eva Ronhaar, Director of Sustainability, HEMA
- Marthijn Junggeburth, Manager Sustainability, Royal Swinkels Family Brewers
- Christian De Jong, Manager Sustainability & Services, Bever
- Quirine de Weerd, Head of CSR & Corporate Communications, Lidl

Dat Haagsma ook dit jaar weer in de shortlist staat is geen verrassing te noemen, want ze boekt nog altijd diverse duurzame successen vanuit PwC. Neem de recente lancering van het Chief Sustainability Officer network. Dit netwerk brengt Chief Sustainability Officers van de grootste corporate organisaties in ons land samen.

Doel van het netwerk is om samen in gesprek te gaan, te netwerken en de integratie van ESG binnen de besluitvorming van organisaties te versnellen. Het eerste event vanuit het nieuwe netwerk zal in september plaatsvinden en draait om de samenwerking tussen de CFO en CSO, een onderwerp dat met de aankomende CSRD-wetgeving zeer relevant en actueel is.

In september zal ook blijken wie er dit jaar met de award vandoor gaat. Is het dit keer viermaal scheepsrecht? De tijd zal het leren.

De 10e editie van de MVO Manager van het Jaar-verkiezing wordt georganiseerd door Folkert van der Molen (Van der Molen E.I.S.) met Moonen Packaging en Viking Nederland als partners.