Wineke Haagsma (PwC) dringt door tot finale van MVO-award

04 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wineke Haagsma van PwC mag zich een van de drie beste duurzaamheidsmanagers van het jaar noemen. Of ze wordt verkozen tot algehele winnaar van de ‘MVO Manager van het Jaar 2021’-verkiezing zal komende maand worden bekendgemaakt tijdens het Nationaal Sustainablity Congres.

“Ik ben verheugd als finalist te zijn genomineerd voor deze vakprijs”, trapt Haagsma af, die zich al jarenlang inzet voor een betere planeet. Dat doet ze in het bijzonder vanuit PwC, waar ze in 2014 hoofd van de MVO-afdeling werd, een rol waarin ze verantwoordelijk werd voor het ontwikkelen en implementeren van de Nederlandse MVO-strategie van het Big Four-kantoor.

Vier jaar later, in 2018, werd Haagsma benoemd tot hoofd van de duurzaamheidsafdeling van alle PwC-vestigingen in de EMEA-regio (waaronder Nederland). Vanuit die rol houdt ze zich momenteel onder andere bezig met het vergroenen van PwC’s wagenpark.

Wineke Haagsma, Head of Corporate Sustainability, PwC Netherlands

Jaarlijks zet Sustainalize MVO-managers in de spotlights die het afgelopen jaar uitblonken in hun bijdrage aan een duurzamere wereld. De verkiezing vindt dit jaar voor de achtste keer plaats en wordt deze editie mede mogelijk gemaakt door partnerorganisaties Moonen Packaging en Viking, twee specialisten uit de verpakkingsbranche.

De juryleden zijn lovend over Haagsma. Zo zeggen ze onder meer: “Met grote gedrevenheid en enthousiasme heeft Wineke duurzaamheid op de kaart gezet bij PwC. Ze heeft veel voor elkaar gekregen in de verduurzaming van PwC zelf.”

MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. MVO draait om het dusdanig ondernemen dat de aandacht voor milieu, sociaal-ethische factoren en winst gebalanceerd is en afgestemd is op de verwachtingen van de stakeholders (belanghebbenden) van een organisatie.

Tijdens het Nationaal Sustainablity Congres in november van dit jaar – een grootschalig congres gericht op MVO en duurzaamheid – zal bekend worden gemaakt wie van de drie finalisten er met de prijs vandoor gaat. Daarbij zal het juryoordeel voor 60% meetellen en de publieke stemmen voor 40%.

De overige finalisten zijn Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces) en Robert Metzke (Global Head Sustainability bij Philips). De drie kanshebben werden gekozen uit een shortlist van tien kandidaten.

Expertjury

De jury bestaat deze editie uit zeven experts uit het MVO-domein, te weten: Maria van der Heijden (directeur-bestuurder MVO Nederland), Folkert van der Molen (organisator verkiezing en eigenaar Van der Molen E.I.S.), Arnoud van Vliet (Manager CSR & Quality Zeeman en MVO Manager van het Jaar 2019), Annick Schmeddes (oprichter/directeur Sustainable Talent), Marjolein Demmers (directeur Natuur & Milieu), Ruud Koornstra (voorzitter Raad van Partners van MVO Nederland, ondernemer en energiecommissaris van Nederland) en André Nijhof (Professor Sustainable Business and Stewardship bij Nyenrode Business Universiteit).