Wineke Haagsma (PwC) genomineerd als beste MVO-professional

09 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In november wordt de prijs voor de beste MVO-professional van het jaar uitgereikt. Genomineerde Wineke Haagsma houdt zich vanuit PwC bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Wat drijft haar en hoe geeft zij invulling aan haar functie? Een profiel van Haagsma.

Kort nadat Haagsma afstudeerde bij de duurzaamheidstak van concurrent KPMG met een scriptie over de impact van klimaatverandering op het bedrijven, trad ze in 2008 in dienst bij PwC. Hier begon ze aanvankelijk bij de communicatieafdeling, waar ze twee jaar actief was. Daarna koos ze ervoor om haar passies te volgen en maakte ze de overstap naar de duurzaamheidsafdeling.

En die beslissing kwam niet uit de lucht vallen. “Als kind kreeg ik dat al mee”, vertelt Haagsma in dagblad Trouw. “Mijn ouders zijn maatschappelijk geëngageerd en denken na over hoe je je talenten het beste voor de wereld kunt inzetten. Ik koos op school voor een pakket met economie, maar ook met filosofie erbij.” Wineke Haagsma, Head of Corporate Sustainability, PwC NetherlandsBinnen de duurzaamheidsafdeling van PwC zette Haagsma zich in eerste instantie twee jaar in als projectmanager. Daarna was ze ongeveer even lang werkzaam als senior projectmanager.

“Ik hield me destijds vooral bezig met ons milieubeleid. Ook ik was verantwoordelijk voor de totstandkoming van onze pro bono-activiteiten. Hierbij zorgde ik voor een succesvolle match tussen partijen uit de charitatieve sector en onze medewerkers”, aldus Haagsma op haar LinkedIn-pagina. 

En die inspanningen bleven niet onopgemerkt: in 2014 werd Haagsma benoemd tot hoofd van de MVO-afdeling van PwC. Vanaf dat moment was ze verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van de Nederlandse MVO-strategie van het Big Four-kantoor.

En opnieuw bleef het daar niet bij. “Naast deze rol hield ik me indertijd ook bezig met de wereldwijde MVO-strategie van PwC, die ik ontwikkelde samen met andere MVO-professionals van PwC-kantoren uit het buitenland”, laat Haagsma weten op haar LinkedIn-pagina. 

Huidige functie

Na vier jaar – in 2018 – werd Haagsma opnieuw beloond voor haar prestaties. Ditmaal werd ze benoemd tot hoofd van de duurzaamheidsafdeling van alle PwC-vestigingen in de EMEA-regio (waaronder Nederland). Vanuit die rol houdt ze zich momenteel onder andere bezig met het vergroenen van PwC’s wagenpark, dat verantwoordelijk is voor maar liefst 50% van de CO2-uitstoot van het bedrijf.

“In 2025 willen we dat het autogebruik van PwC in Nederland 100% fossielvrij is”, zegt Haagsma in Trouw. “Daar is een cultuurverandering voor nodig, mensen kunnen bijvoorbeeld vaker online vergaderen. We hebben elektrische scooters en fietsen aangeschaft en we proberen de kantoorruimte die verspreid is over het land effectiever te gebruiken.” 

Ook geprezen buiten PwC

Naast dat Haagsma snel is opgeklommen binnen PwC, vallen haar inspanningen ook buiten het accountants- en adviesbureau op. Zo werd ze in 2017 én in 2018 opgenomen in de gerenommeerde Duurzame 100-ranking van Trouw, waarbinnen ze eerst de 75e en het jaar erop de 36e positie innam. 

Meer recent werd Haagsma genomineerd voor de achtste editie van de prijs voor de beste MVO-professional van het jaar. Naast haar strijden negen anderen om deze award, die op donderdag 11 november zal worden uitgereikt. Tijdens de vorige editie werd Haagsma ook genomineerd. Net als toen is ze momenteel de enige kanshebber uit de consultancywereld.