Oaklins helpt Kubus Sports met internationale overname en groeikapitaal

19 mei 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Oaklins heeft Kubus Sports in korte tijd twee keer geadviseerd tijdens een dealtraject. Eerst als buy-side adviseur, daarna als sell-side adviseur.

Het in Nijkerk gevestigde Kubus Sports is eigenaar van verschillende hoogwaardige sportartikelenmerken zoals Atom, Brabo, Prolimit, Princess Hockey en STX. De focus ligt op grote markten zoals veldhockey en wintersport, maar ook nichesegmenten als kiteboarden, windsurfen zeilen en padel. Kubus Sports is daarnaast een internationale distributeur van sportmerken als Elan, Nitro en Crewsaver.

In januari van dit jaar voegde Kubus Sports een nieuw merk toe aan zijn portfolio: Naish, opgericht door 24-voudig wereldkampioen windsurfen Robby Naish. Afkomstig van Hawaii, levert Naish watersportuitrusting aan windsurfers wereldwijd.

Oaklins helpt Kubus Sports met internationale overname en groeikapitaal

De overname werd begeleid door Oaklins. Als exclusieve buy-side M&A- en schuldenadviseur stond het kantoor Kubus Sports bij. “Wij ondersteunden bij alle aspecten van deze transactie, van het structureren en onderhandelen tot het verzorgen van de schuldfinanciering”, laat partner Frank de Hek weten. Het dealteam bestond verder uit Derk Verheul, Koen Bodewes en Warner Boumeester.

Groei versnellen

Tegelijkertijd was het viertal bezig met een andere mogelijke deal: het binnenhalen van groeikapitaal voor het sporthuis. Met meer financiële armslag kan Kubus Sports zijn ambities beter verwezenlijken. Het bedrijf wil zijn groei te versnellen door zijn productportfolio internationaal uit te breiden en te verbreden, en door zijn merkenportfolio te versterken.

Vorige week werd bekend dat een deal is bereikt met Transformation Capital, een Nederlandse investeerder. Financiële details rondom de deal zijn niet bekendgemaakt. Oaklins trad in deze deal op als exclusieve sell-side adviseur van de aandeelhouders van Kubus Sports. Wie aan de buy-kant van de tafel plaatsnam is op het moment van schrijven niet bekend.

Alex Cretier, CEO van Kubus Sports, over de mijlpaal voor het in 1970 opgerichte bedrijf: “We willen internationaal groeien en profiteren van de sterke merken in onze portefeuille, zoals het wereldberoemde merk Naish.”

“Verder willen we de beste distributeur en merkenbouwer zijn binnen de marktsegmenten waarin we actief zijn. Om dat doel te bereiken, waren we op zoek naar een partner die weet hoe je bedrijven en merken kunt laten groeien. We zijn verheugd Transformation Capital te mogen verwelkomen.”

Over de samenwerking met Oaklins zegt Cretier: “In onze zoektocht naar een op groei gerichte partner, heeft Oaklins ons geholpen de best mogelijke partner voor Kubus Sports te vinden, die aansluit bij onze waarden van ondernemerschap, passie voor de sport en groei.”

Met 60+ kantoren wereldwijd is Oaklins een van ’s werelds grotere op het mid-marketsegment gerichte M&A-advieskantoren.