Yosri Mhiri en Anne Hijgenaar blikken terug op hun start bij Bisnez
Bisnez heeft twee nieuwe collega’s in het team. We maken kennis met projectmanagers Yosri Mhiri en Anne Hijgenaar en blikken terug op de reis die ze bij Bisnez bracht en hun start bij het organisatieadviesbureau.
Het is 2019 als Yosri Mhiri de Erasmus Universiteit in Rotterdam verlaat met zijn masterdiploma Strategic Entrepreneurship op zak. Nu is het moment gekomen om te kiezen waar hij zijn carrière wil starten. Daarvoor deed hij al wat inspiratie op tijdens zijn bijbaan in de horeca tijdens zijn studietijd, waardoor hij geïnteresseerd raakte in projectmanagement.
“Toen ik moest bepalen welke richting ik op wilde, dacht ik na over mijn competenties en waar mijn interesse lag”, vertelt hij. “Terugkijkend op mijn periode in de horeca kwam ik uit op: processen overzien, zorgen dat alles op rolletjes loopt en mensen aansturen zodat ze op het juiste moment met het juiste werk bezig zijn.”
Om nader te ontdekken wat hem het beste past en zichzelf verder persoonlijk te ontwikkelen, start hij met een traineeship bij Young Colfield. Het biedt Mhiri de kans om een kijkje te nemen in heel diverse keukens. Zo werkt hij bij ABN Amro als management consultant op het gebied van global markets en gaat hij daarna aan de slag met het thema diversiteit en inclusie binnen de Nationale Politie.
“Vervolgens belandde ik bij KLM, waar ik me heb beziggehouden met de vraag hoe de toekomst van hybride werken eruit zou moeten zien”, vertelt Mhiri. “Een heel actueel thema, omdat we juist toen midden in de coronaperiode zaten.”
Paars-oranje hart
Tegen het eind van zijn laatste opdracht besluit hij dat hij graag verder wil binnen de consultancy. Hij gaat in gesprek met een drietal consultancybureaus. Het gesprek dat hij met Bisnez-directeur Frans den Boer heeft maakt de meeste indruk.
“Het was allesbehalve het gebruikelijke voorstelrondje om vervolgens mijn cv samen door te lopen”, blikt hij terug. “We spraken vooral over wie ik ben en waar ik gelukkig van word. Het was een heel ontwapenend en warm gesprek.”
“Het voelde alsof ik zo een soort familie in stapte.”
Ook de twee gesprekken die daarna volgen met collega’s laten een positieve indruk bij hem achter. Wat de doorslag geeft? “De cultuur binnen Bisnez”, aldus Mhiri. “Iedereen praat vol trots en passie over het bedrijf, hoe ze zich gezien voelen en wat er voor hen wordt gedaan. Daarnaast zijn er mooie uitdagende opdrachten. En ik weet dat ik hier nog heel veel kan leren.”
De goede indruk die Mhiri krijgt tijdens zijn sollicitatie wordt bij zijn start meteen bevestigd. “Gelijk op mijn eerste dag belden collega’s om kennis te maken. Het voelde alsof ik zo een soort familie in stapte. Zoals binnen de politie iedereen een blauw hart heeft, zo heeft iedereen binnen Bisnez hetzelfde warme, paars-oranje hart. Dat is uniek!”
Ondertussen is Mhiri gestart met een opdracht bij de gemeente Amsterdam, bij een programma dat gericht is op de implementatie van een nieuw financieel systeem. Daarnaast is hij bezig met de doorontwikkeling van proposities van Bisnez. “Datamanagement is daar één van. We hebben op dat gebied heel veel kennis en ervaring te bieden aan opdrachtgevers.”
Terug op Nederlandse bodem
Anne Hijgenaar is sinds december terug op Nederlandse bodem. Het zien van de Sydney Harbour geeft haar nog steeds een gevoel van thuiskomen, maar na bijna vijf jaar in Australië te hebben gewerkt in de consultancy, voelt het goed om weer hier te zijn.
“Ik houd enorm van Australië, maar Nederland is écht thuis”, vertelt ze. “Mijn familie is hier en het werd tijd voor een vaste basis.”
Hijgenaar studeert in 2012 af als jurist aan de Erasmus Universiteit. Na haar studie start ze in een traineeship bij de Rabobank. Ondertussen groeit echter de wens om een hele andere uitdaging aan te gaan.
Ze besluit uiteindelijk om reizen te combineren met werk en pakt het vliegtuig naar de andere kant van de wereld. “Ik dacht: ‘Nu heb ik de kans, dan ga ik er ook gewoon voor.’” En zo geschiedt.
Hijgenaar moet er wel wat voor over hebben om voor langere tijd een visum te kunnen bemachtigen. “Boerderijwerk in ruil voor een visum. Dus ja, ik heb aardappels staan snijden.” Maar daarna kan ze eindelijk echt op zoek naar een serieuze baan in Australië. Ze gaat aan de slag bij een groot internationaal consultancybureau in Sydney.
“Soms komen er kansen op je pad waar je met de juiste attitude iets moois van kan maken.”
Door de afwisseling van opdrachten maakt ze gedurende haar tijd in Australië kennis met veel facetten van het consultancyvak. “Een combinatierol vind ik het allerleukst: onderzoeken, analyseren, maar ook implementeren. Dat, in combinatie de afwisseling van opdrachten die consultancy biedt, past het best bij mij.”
Heel veel mogelijk
Na ruim vier jaar keert ze terug naar Nederland. “Ik heb altijd gezegd dat ik uiteindelijk weer terug zou komen en dat moment was aangebroken.”
In Australië heeft ze veel geleerd, zo geeft ze aan. Niet alleen van het consultancyvak, maar ook levenslessen. “Wanneer je jezelf flexibel opstelt, is er heel veel mogelijk. Soms komen er kansen op je pad waar je met de juiste attitude iets moois van kan maken.”
Eenmaal terug in Nederland vindt ze al snel een nieuw thuis en gaat ze op zoek naar een nieuwe baan. Na een sollicitatie bij Bisnez gaat het vlug. Binnen een week heeft ze twee gesprekken. “Het ging voortvarend, maar het voelde heel vertrouwd. De knoop heb ik snel doorgehakt. Van tevoren weet je nooit hoe het gaat lopen, maar met mijn ervaring in Australië durf ik te vertrouwen dat het uiteindelijk goedkomt.”
Doorslaggevend voor haar keuze voor Bisnez is de grote diversiteit aan opdrachten. Daarnaast noemt ze de manier waarop er met medewerkers wordt omgegaan. “De verbinding onderling is heel belangrijk binnen Bisnez. Die wordt actief gestimuleerd en je merkt ook dat iedereen zich daarvoor inzet. Als nieuweling word je gelijk opgenomen in de groep.”
Haar eerste dag bij Bisnez is ook de eerste dag van haar eerste opdracht. “Samen met een collega zit ik bij Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van ons land. Daar werken we aan een programma rondom procesautomatisering. We maken de voorziening van drinkwater toekomstbestendig.”
“Wat je als consument hiervan merkt? Helemaal niets! En dat is goed, want uiteindelijk verwachten we allemaal dat er gewoon water uit de kraan komt als je ‘m opendraait.”