Booz & Company: CEOs vaker gedwongen te vertrekken

01 oktober 2012 Consultancy.nl

De turnover van CEO’s bij Nederlandse bedrijven is aanzienlijk hoger dan topbestuurders werkzaam in de rest van  de wereld. Met als gevolg dat Nederlandse CEO’s ook korter aan het roer zitten dan hun buitenlandse collega’s. Van alle vertrekkende CEO’s treedt 40% terug vanwege slechte prestaties en/of onenigheid met het bestuur, wereldwijd is dit 25%. Dit concludeert management consultancy Booz & Company in het rapport ‘CEO Succession Study NL’.
 
Het onderzoek is voor de 12de keer uitgevoerd onder de 2.500 grootste ondernemingen wereldwijd.
 
Nederlandse CEO’s vaker weg
Over de afgelopen twaalf jaar gemeten (2000 – 2011) ligt het gemiddelde vertrekpercentage van topmannen die bij Nederlandse bedrijven op de AEX en AMX weggingen met 19.6% veel hoger dan in de rest van de wereld (13.1%). Ook in 2011 is dit het geval: 16% in Nederland versus een wereldwijd gemiddelde van 14,2%.
 
Booz & Company - CEO Succession (1)
 
Een van de gevolgen is dat de gemiddelde zittingsperiode van een CEO bij een Nederlands bedrijf over de afgelopen 12 jaar gemiddeld ruim twee jaar lager ligt dan elders in de wereld: 5.1 jaar in Nederland ten opzichte van 7.4 wereldwijd. Gemeten over de afgelopen 12 jaar zat slechts 38% van de Nederlandse topmannen langer dan vijf jaar aan het roer, ten opzichte van 47% in West-Europa en zelfs 63% in de VS en Canada.
 
Download het rapport ‘CEO Succession Study NL
 
Conflict of tegenvallende prestaties
Ook het percentage CEO’s van Nederlandse bedrijven dat vanwege een conflict of tegenvallende prestaties gedwongen moest terugtreden ligt aanzienlijk hoger. Maar liefst 41% van de CEO’s die vertrokken bij Nederlandse beursfondsen ging om die reden vroegtijdig weg, ten opzichte van een kwart (28%) wereldwijd.
 
Vertrekkende CEO’s presteren slechter
Nederlandse CEO’s die gedwongen moeten vertrekken laten aanzienlijk lagere aandelenrendementen zien dat hun collega’s die gepland of vrijwillig vertrekken: gemiddeld -0,5% aandelenrendement bij gedwongen vertrek versus 7,5% jaarlijks aandelenrendement voor CEO’s die zonder rumoer vertrekken. Volgens Kees Cools, Partner bij Booz & Company wijst dit niet alleen op goed functioneren van corporate governance bij Nederlandse ondernemingen: ‘Uiteraard is het goed dat commissarissen van Nederlandse ondernemingen er niet voor terugdeinzen om sneller in te grijpen dan in andere landen. Anderzijds moeten ze zich wel afvragen waarom dat zo vaak nodig is’.
 
Booz & Company - CEO Succession (2)
 
 

Nieuws

Meer nieuws over