Mondiale investeringen in fintechsector met $75 miljard gedaald

25 april 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De wereldwijde investeringen in de fintechsector zijn afgelopen jaar met meer dan 30% gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG.

Voor zijn studie analyseerde het Big Four-kantoor alle private equity-, venture capital- en M&A-deals binnen de mondiale fintechsector. In 2021 waren deze investeringen bij elkaar opgeteld goed voor $238,9 miljard, afgelopen jaar ging het ‘slechts’ om $164,1 miljard, laat KPMG weten.

En dat terwijl 2022 behoorlijk goed begon. Zo werd in het eerste kwartaal bijna €81 miljard geïnvesteerd in de fintechsector – sinds 2019 is dat het op één na hoogste kwartaalbedrag (alleen in het derde kwartaal van 2019 werd met $144,8 miljard meer geïnvesteerd). 

Total global investment activity in fintech

In de daaropvolgende drie kwartalen namen de investeringen flink af. KPMG relateert de terugval aan de onrust in de cryptomarkt. Zo crashte in mei 2022 crashte cryptomunt Terra: de waarde van deze valuta nam in 24 uur tijd met bijna 95% af – van ongeveer $30 per eenheid naar circa $1,60. 

Veel investeerders trokken na deze crash hun conclusies en vertrokken. Nog meer deden dat een klein halfjaar later (in november 2022), toen cryptobeurs FTX zijn faillissement aankondigde (waardoor meer dan $30 miljard verloren ging). 

“Mede hierdoor neemt de roep om regulering toe”, vertelt Martijn Berghuijs, partner binnen de fintechpraktijk van KPMG in Nederland. “Niet voor niets was er afgelopen jaar veel aandacht voor fintechbedrijven die zich richten op regelgeving en compliance. Dit soort diensten worden gebruikt door financiële instellingen die transacties van hun klanten analyseren om bijvoorbeeld witwassen tegen te gaan.” 

Totale investeringen in het regtech segment van fintech naar jaar

Binnen dit segment van de fintechsector (regtech) groeiden de investeringen zelfs. En dat is niet voor het eerst. In 2019 werd wereldwijd $3,7 miljard geïnvesteerd, het jaar erop $10,6 miljard en in 2021 $11,8 miljard. Het afgelopen jaar werd $18,6 miljard geïnvesteerd in het segment: een ruime vervijfvoudiging in drie jaar tijd. 

Binnen alle overige segmenten die KPMG onderzocht daalden de investeringen het afgelopen jaar. Binnen het betalingssegment werd in absolute termen het meest geïnvesteerd ($53,1 miljard). En in vergelijking met het jaar ervoor ($57,1 miljard) is daar slechts sprake van een milde daling, merkt Berghuijs op.

“We zien op dit moment dat de markt van het betalingsverkeer verder consolideert. Hierdoor zullen er uiteindelijk minder spelers over gaan blijven. Dat komt omdat grote bedrijven – zoals het Nederlandse Ayden – door schaalvoordelen hun marges beter op pijl kunnen houden.” 

Totale investeringen in fintech per jaar binnen de EMEA-regio

Gekeken naar de verschillende regio’s, blijkt dat in Noord- en Zuid-Amerika het meeste geld werd gestopt in de fintechsector. In 2022 ging het om $68,6 miljard – een daling van zo’n 37% in vergelijking met één jaar eerder ($108,9 miljard). 

In Europa, het Midden-Oosten en Afrika (de EMEA-regio) werd $44,9 miljard geïnvesteerd. In 2021 betrof het bijna het dubbele bedrag (ongeveer $79 miljard). In de Aziatisch-Pacifische regio bleven de investeringen vrijwel gelijk. Ze stegen héél licht: van $50,2 in 2021 naar $50,5 miljard in 2022.