Cryptoplatform FTX werkt met Alvarez & Marsal aan herstructurering

15 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In wat een van de meest spraakmakende herstructureringszaken van 2022 belooft te worden, zijn Alvarez & Marsal en advocatenkantoor Sullivan & Cromwell benoemd tot de herstructureringsadviseurs van FTX. Aan het adviesbureau en advocatenkantoor de taak om te redden wat nog te redden valt bij het gevallen cryptoplatform.

In duizelingwekkende snelheid ontvouwde zich vorige week een van de grootste ineenstortingen ooit binnen de cryptowereld. Op zijn hoogtepunt werd FTX gewaardeerd op ruim $32 miljard, momenteel lijkt het bedrijf zo goed als waardeloos.

Het drama begon vorige week, toen investeerders massaal hun geld (rond de $6 miljard) begonnen te onttrekken aan het cryptoplatform. Aanleiding waren berichten dat CEO en cryptomiljardair Sam Bankman-Fried risico’s afdekte met de FTX-munt die hij zelf uitgeeft. Ook kwam naar buiten dat hij zo’n $4 miljard van investeerders had gebruikt om verliezen op te vangen bij zijn handelshuis Alameda.

Cryptoplatform FTX werkt met Alvarez & Marsal aan herstructurering

Dinsdag stortte de boel in, toen FTX bijna $10 miljard tekortkwam om aan alle opnameverzoeken te voldoen. ’s Werelds grootste cryptobeurs, Binance, probeerde vervolgens FTX te kopen. Binnen 24 uur klapte de deal echter omdat de schuldenlast van FTX “te groot was om te dragen”. Niet veel later vroeg FTX – samen met 131 andere FTX-ondernemingen – faillissement aan in de VS.

De ondergang zal naar verwachting een enorm domino-effect veroorzaken in de cryptosector. Volgend op het nieuws maakten cryptovaluta al hun grootste duikvlucht in jaren, waarbij de koersen nog lager uitkwamen dan toen Rusland Oekraïne binnenviel.

De onrust is vooral zo groot omdat FTX en Alameda met het verzorgen van investeringen, leningen en transacties een belangrijke spil vormen in de gehele cryptomarkt. De angst bestaat daarom dat ze andere spelers meeslepen in hun val.

Gelijktijdig met de ‘Chapter 11’-faillisementsaanvraag kondigde CEO Bankman-Fried aan dat hij was teruggetreden en de leiding had overgedragen aan opvolger John J. Ray III.

Ray III geldt als een herstructureringsveteraan. Hij bekleedde eerder de rol van chief restructuring officer en plan administrator in geruchtmakende faillissementsafwikkelingen en reddingsoperaties als Overseas Shipholding Group, Nortel Networks en Enron.

Een van zijn eerste wapenfeiten als nieuwe CEO was het aanstellen van adviesbureau Alvarez & Marsal en advocatenkantoor Sullivan and Cromwell als herstructureringsadviseurs. Ray III geeft aan dat de faillissementsaanvraag een belangrijke stap is in het ontwikkelen van plannen om het cryptohandelsplatform te herstructureren.

De opgave die ligt te wachten is echter immens. Om een beeld te schetsen: een branche-expert schetst dat de ineenstorting van FTX voor de cryptowereld is wat het omvallen van Lehman Brothers was voor de bankensector in 2008.

Dat brengt ons ook weer terug bij Alvarez & Marsal. Het met zijn hoofdkwartier in New York gevestigde bedrijf vergaarde wereldwijde faam met het afwikkelen van het faillissement van Lehman Brothers en mag zijn trucje nu weer vertonen.

De Amerikaanse toezichthouders SEC en CFTC en het ministerie van Justitie onderzoeken het cryptofiasco. Het zou kunnen dat hoofdrolspelers achter de tralies verdwijnen. Volgens de eerste berichten is de kans groot dat gebruikers van het FTX-platform kunnen fluiten naar hun geld.