Arthur D. Little-startup HALO Space vervolgt pioniersvlucht ruimtetoerisme

13 april 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd

HALO Space, een bedrijf dat is ontsproten uit de innovatie-incubator van Arthur D. Little, heeft zijn tweede testvlucht aangekondigd. Daarmee zet het Spaanse bedrijf wederom een belangrijke stap als pionier in het aanbieden van toeristische vluchten rond de aarde, op de grens van de ruimte.

Het in 2021 opgerichte HALO Space wil commerciële, emissieloze vluchten gaan faciliteren tot aan 40 kilometer hoogte. Dat betekent dat zal worden gevlogen in de (‘near space’) stratosfeer, op een hoogte waarop de passagiers straks gedurende een vlucht van vier tot zes uur kunnen uitkijken op de kromming van onze planeet.

Het HALO Space-vliegtuig bestaat uit een capsule onder druk, waar uiteindelijk acht passagiers in passen plus een piloot. Het vliegtuig zal worden aangedreven door een waterstofballon, en dankzij de ronde vorm van de ramen krijgen de passagiers een 360 graden-beeld van onze planeet en een mooi uitzicht op het heelal.

Near space start-up HALO Space continues its pioneering flight

De Zwitserse bank UBS voorziet een grote vraag naar ‘near space’-toerisme, zodra dit mogelijk wordt. Toegangsbewijzen voor dit spektakel zullen mogelijk tussen de $100.000 en $200.000 gaan kosten en naar verwachting zullen tal van vermogende particulieren hiervoor in de rij staan. Volgens de analisten zal de ‘near space’-markt tegen 2030 een waarde van $14 miljard bereiken, waarvan HALO Space een aandeel van circa $3 miljard zou willen veroveren.

HALO Space is ontstaan onder de vleugels Arthur D. Little. Het innovatieve bedrijf maakte deel uit van het Breakthrough Incubator Program van het strategiekantoor. In navolging van een financieringsronde van €3 miljoen opereert HALO Space in Madrid inmiddels zelfstandig. Het bedrijf staat onder leiding van het duo Carlos Mira (CEO) en Alberto Castrillo (CTO), twee veteranen uit de ruimtevaartindustrie.

Tegenwoordig werkt HALO Space bij de ontwikkeling van het ruimtevaartprogramma nauw samen met een consortium van vooraanstaande ruimtevaartbedrijven zoals CT Engineering Group, Aciturri, GMV en TIFR.

Volgende lancering

Na een eerste succesvolle testvlucht in India in december van vorig jaar (op een hoogte van 37 km), heeft HALO Space nu aangekondigd dat het komende zomer een tweede testvlucht zal uitvoeren in Zuid-Spanje. Een exacte lanceerdatum is nog niet bekend.

“HALO Space maakt de weg vrij voor ‘near space’-toerisme, waardoor voortaan ook gewone mensen naar de ruimte kunnen reizen en de schoonheid van onze planeet vanuit een uniek perspectief kunnen aanschouwen”, stelt Mira. “Door de ruimte toegankelijk te maken voor meer mensen, hopen we de toegang tot de ruimte te democratiseren en een meer inclusieve toekomst voor de mensheid te creëren.”

Arthur D. Little is trots op de vooruitgang die HALO Space als baanbrekende startup heeft weten te boeken. Wereldwijd bestuurslid Thomas Kuruvilla laat weten: “HALO Space is opgericht dankzij het Breakthrough Incubator-programma van Arthur D. Little, en deze volgende testvlucht vormt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van ruimtetoerisme.”

“Elk onderdeel van het HALO-concept, waaronder de stratosferische ballon, het capsuleprototype, de boordsystemen en de afdaling met parachute, is succesvol getest in samenwerking met onze technische partners”, geeft hij aan. “Het vroege werk van HALO Space toont aan dat de technologie en veiligheidsmaatregelen aanwezig zijn om suborbitale vluchten in de nabije toekomst toegankelijk te maken voor burgers.”

Ruimtevaartpionier

Arthur D. Little (opgericht in 1886) staat in de markt bekend als het oudste managementadviesbureau ter wereld. De organisatie heeft aan de wieg mogen staan van diverse baanbrekende innovaties, onder meer binnen de ruimtevaartsector.

Zo maakte het kantoor in 1969 – bij de iconische Apollo-11 missie – met maar liefst 80 medewerkers deel uit van het NASA-team dat de eerste bemande maanlandingsmissie ooit leidde. De maanlanding wordt nog altijd beschouwd als een van de grootste prestaties van de mensheid in de geschiedenis.

Arthur D. Little werkte ook tientallen jaren samen met NASA aan projecten gericht op maanoppervlak-informatie, bescherming van astronauten, ruimte-innovatie en meer. Het bedrijf is ook een vertrouwde strategische adviseur van het Europees Ruimteagentschap (ESA).