Overheden steken recordbedrag ($92 miljard) in de ruimtevaartsector
Wereldwijd investeerden overheden het afgelopen jaar maar liefst $92 miljard in de ruimtevaartsector. Een recordbedrag, zo blijkt uit onderzoek van Euroconsult, specialist op het gebied van ruimtevaart en satellieten.
Covid-19 heeft de aarde alweer bijna twee jaar in haar greep, maar kan ons er nog altijd niet van weerhouden af en toe die aarde te verlaten om het hogerop op te zoeken. In tegendeel, stellen de onderzoekers van Euroconsult: in 2020 ontving de ruimtevaartsector $84,5 miljard van overheden, afgelopen jaar nam dat bedrag met circa 8% toe.
Maar waarom wordt ondanks de coronacrisis toch zoveel geld gestopt in ruimtevaart? Volgens Euroconsult is daar een belangrijke reden voor. Naast het genereren van nieuwe kennis over het heelal, worden met de investeringen in de sector ook toekomstige geopolitieke belangen verdedigd.
In 1979 zag het Maanverdrag het levenslicht. Daarin staat onder meer dat het verboden is om als staat een hemellichaam (zoals de maan) op te eisen. Eveneens verbiedt het verdrag het vestigen van militaire basissen op hemellichamen.
Dat klinkt wellicht mooi, maar er is een klein probleem: het Maanverdrag is geratificeerd door niet meer dan zestien betrekkelijk onbeduidende landen, waaronder Nederland. Dat is te zeggen: geen enkel zelfstandige ruimtevarende natie – zoals China, de Verenigde Staten of Rusland – heeft haar handtekening eronder gezet.
Vlag planten op de maan
Derhalve investeerden overheden wereldwijd het afgelopen jaar meer dan $39 miljard in activiteiten om in de toekomst buitenaardse gebieden te kunnen claimen, zoals delen van de maan. Dat bedrag is de afgelopen decennia ieder jaar gegroeid, melden de onderzoekers van Euroconsult.
“Geopolitieke spanningen, de toenemende rivaliteit tussen leidende ruimtemachten en de waarde van de ruimte als strategisch gebied zorgen voor een toenemende militarisering van de kosmos, waarbij grote landen hun investeringen in militaire ruimtevaartprogramma’s stelselmatig opvoeren.”
VS mijlenver voorop
Naast deze militaire uitgaven spendeerden overheden in 2021 ook zo’n $53 miljard aan burgerlijke ruimtevaart – denk hierbij aan niet-militaire projecten. “Daarmee blijft die activiteit nog altijd de grootste deelsector van de ruimtevaartindustrie”, laten de experts van het adviesbureau weten in hun rapport.
Dat bedrag is ongeveer van dezelfde omvang als het totale ruimtevaartbudget van de Verenigde Staten. In 2021 gaf de VS maar liefst $54,6 miljard uit aan de ruimtevaart, vele malen meer dan de Chinese overheid ($10,3 miljard), die van Japan ($4,2 miljard), Frankrijk ($4 miljard) en Rusland ($3,6 miljard).
De Europese Unie (EU) investeerde in 2021 bijna $2,6 miljard in de ruimtevaartsector – slechts 4,7% van het budget van de Verenigde Staten. EU-lidstaten gaven daarnaast echter ook afzonderlijk geld uit. Zoals Nederland, dat afgelopen jaar uit eigen zak $167 miljoen stak in de ruimtevaartsector.
Ondanks de nu al astronomische uitgaven is het plafond volgens Euroconsult nog niet bereikt. Volgens het bureau zal het totale wereldwijde budget van overheden het komende decennium de grens van $1 biljoen doorbreken.