Eden McCallum-onderzoek: Hoe leiders kijken naar duurzaamheid

06 april 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationaal advieskantoor Eden McCallum heeft de 2023-editie van zijn Business Leaders Sustainability-rapport gepubliceerd. Daarin delen circa 250 leiders van bedrijven uit heel Europa hun visie op duurzaamheid, de ontwikkelingen en hun eigen agenda’s. De belangrijkste bevindingen samengevat in zeven grafieken.

Hoewel 80% van de bestuurders zich zorgen maakt over het milieu, is hun bezorgdheid opvallend genoeg aanzienlijk gedaald ten opzichte van dezelfde enquête uit 2021. Dat komt mogelijk doordat andere ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne, de torenhoge inflatie en de renteontwikkelingen, de boventoon voeren.

CONCERN ABOUT ENVIRONMENT / SUSTAINABILITY

Volgens de bestuurders speelt de overheid de grootste rol bij het vormgeven van de transitie naar een groenere toekomst. Bedrijven volgen op de tweede plaats.

IMPORTANCE OF DIFFERENT PARTIES ON THE ENVIRONMENT / SUSTAINABILITY

In de private sector beschikt 85% van de organisaties nu over een duurzaamheidsbeleid en ongeveer twee derde deelt hun duurzame doelstellingen openbaar.

CORPORATE ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY POLICIES

Beursgenoteerde bedrijven beschikken aanzienlijk vaker dan privéondernemingen over een duurzaamheidsbeleid en over tijdsgebonden doelstellingen die openbaar te raadplegen zijn.

CORPORATE ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY POLICIES

Op de vraag wat privéondernemingen noopt om milieudoelstellingen te ontwikkelen en te realiseren, wijst het grootste deel van de ondervraagde bestuurders op de toenemende druk vanuit de consument. Op de tweede en derde plaats komen respectievelijk de werknemers en wet- en regelgeving.

FACTORS INFLUENCING COMPANIES’ ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY AGENDA

Beursgenoteerde bedrijven voelen – niet verrassend – eerder dan privéondernemingen de druk vanuit externe doelgroepen, in het bijzonder van investeerders.

FACTORS WITH ‘IMPORTANT OR VERY IMPORTANT’ INFLUENCE ON ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY AGENDA

Hoe weten bedrijven hun duurzaamheidsagenda in de praktijk om te zetten? Uit het onderzoek van Eden McCallum komt naar voren dat bedrijven uiteenlopende inspanningen leveren, maar dat deze zich in het bijzonder richten op de inzet van hernieuwbare energieën en recycling.

EXTENT OF ADOPTION OF DIFFERENT SUSTAINABLE BEHAVIOURS

Over het onderzoek

Voor het onderzoek verzamelde Eden McCallum de feedback van ongeveer 250 bestuurders, vooral uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Twee derde van de respondenten heeft een leidinggevende functie bij hun organisatie en de deelnemende organisaties zijn actief in verschillende sectoren. Het onderzoek werd uitgevoerd in januari van dit jaar.

Eden McCallum is een internationaal consultancykantoor gespecialiseerd in management, strategie en organisatieadvies. Het bureau heeft kantoren in Londen (hoofdkantoor) en Amsterdam.