Een standaard methodiek als basis voor de SAP-implementatie

30 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Steeds meer organisaties maken voor hun SAP-implementaties gebruik van standaardmethodieken. De gedachte hierachter: waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?

Maxim Arnold Bik werkt vanuit iQibt al een aantal jaar aan verschillende SAP-projecten. Denk onder meer aan ING en de provincies Utrecht en Overijssel. Net als zijn collega’s richt hij zich vooral op SAP-projecten binnen het financiële domein: “Bij iQibt helpen we de overheid en financiële sector om grip op geldstromen te krijgen.”

Dankzij de ervaring binnen verschillende projecten ziet Maxim samen met zijn collega’s de mogelijkheid om projectoplevering te standaardiseren. “Dit doen wij zodat er constante kwaliteit is, de productiviteit verbetert en het innoveren en automatiseren gemakkelijker gaat.”

Maxim Arnold Bik, Consultant, iQibt

“Tijdens onze implementatietrajecten maken we gebruik van de SAP Activate-methodologie die bestaat uit wereldwijde best practices”, legt Maxim uit.

Deze methodiek heeft iQibt door de jaren heen verrijkt met eigen kennis en ervaring. “We zagen tijdens diverse implementatietrajecten andere wensen en eisen vanuit de klant. Door continu af te stemmen met verschillende klanten, hebben we de standaard SAP Activate-methodiek ‘verbeterd’ met onze best practices.”

Met deze stap heeft iQibt de wereldwijde standaard omgevormd tot een gespecificeerde methodiek voor trajecten in de publieke en financiële sector.

Slim en efficiënt implementeren in zes fasen

Maar hoe ziet deze standaardmethodiek er eigenlijk uit? Het implementeren verloopt in zes fasen: discover, prepare, explore, realize, deploy en run.

Een standaard methodiek als basis voor de SAP-implementatie

Maxim: “Binnen deze fases heb je verschillende stromen van werkzaamheden. Denk aan projectmanagement, techniek, integratie, applicatieontwerp en -inrichting, testen en opleiding.” Ook zijn binnen deze stromen verschillende deliverables gedefinieerd die per fase worden opgeleverd.

In de discover-fase wordt er een implementatieplan geschreven. “In het plan staat exact wat we gaan doen en hoe we het gaan doen. In deze fase kijken we nauw naar de eisen, wensen, bedrijfsprocessen en hoe we deze het beste kunnen aansluiten op de standaard SAP-oplossing.”

Dit wordt verfijnd in de prepare-fase. “Hierin vindt de voorbereiding van het project plaats. In de explore-fase worden vervolgens verschillende workshops gegeven om de oplossing aan de klant toe te lichten en verder uit te werken.”

Daarna komt de realize-fase. “Tijdens deze fase werken we met een Scrum-methodiek. Iedere drie weken leveren we een deelproduct op, waarna de klant het direct kan testen. Hierdoor zorg je ervoor dat je continu zicht hebt op wat de klant wil en hoe ze de uiteindelijke oplossing gaan gebruiken. De kans dat de oplossing niet bij de wensen aansluit, wordt hiermee verkleind.”

Zodra alles gerealiseerd is, gaat de oplossing live in de deploy-fase. Hiermee schuift het project op richting de nazorg (“daarin worden eventuele post-go-live issues opgelost”). Daarna start tot slot de run-fase. “Dit betreft de overdracht naar de beheerorganisatie.”

“Dankzij het gebruik van een standaardmethodologie brengen we complexiteit terug naar eenvoud”, geeft Maxim aan. “Dit sluit aan bij de visie die we al jaren hanteren en is ook hoe iQibt zich van anderen onderscheidt.”