PA Consulting: Westen moet levensstandaard verlagen

13 september 2012 Consultancy.nl

De bevolking in Westerse landen moet per direct een verlaging van 10% tot 15% in hun levensstandaard accepteren. Zo niet, dan zullen de volgende generaties in het Westen economisch worden ingehaald door India, China en de andere opkomende markten. Dat blijkt uit het indrukwekkende rapport “The continued economic decline of the West” van PA Consulting Group.

Onhoudbare schulden
In het rapport concluderen de consultants dat het huidige niveau van de publieke en private schulden in de Westerse economieën onhoudbaar is. Verder zullen de financiële problemen alleen maar sterk toenemen door grote uitdagingen in heden en toekomst, zoals de bankencrisis, de teloorgang van het onderwijs, de enorme werkloosheid en het onderhouden van de welvaartsstaat.

PA Consulting - Schulden van Westerse Economieën

De oplossing?

De oplossing voor het Westen is voor velen al bekend, maar bevat harde en impopulaire maatregelen. PA Consulting Group vat vier noodzakelijke acties samen:

PA Consulting - Acties voor het Westen

Westerse landen moeten ten eerste hun pensioenleeftijd snel verhogen. Als gevolg van het afnemende aantal werkende burgers per pensioengerechtigde (van een gemiddelde van vier in 1995 tot twee in 2050), kan de welvaartsstaat alleen behouden blijven als burgers langer doorwerken. Ten tweede moeten gepensioneerden lagere maandelijkse aanspraken accepteren om het enorme inkomensverschil met het Oosten te compenseren. Ten derde moeten vooral laag- en middenopgeleide werknemers in de OECD-landen lagere lonen accepteren ter compensatie van het grote productiviteitsvoordeel dat het Oosten door zijn lage lonen heeft. Als laatste moet het Westen niet aarzelen, maar onmiddellijk handelen. Als deze impopulaire maatregelen vertraagd worden zal de schade op lange termijn alleen maar groter zijn.

Nieuws

Meer nieuws over