Eigenaren van Eindhovens adviesbureau verdacht van subsidiefraude

27 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De twee eigenaren van een organisatie- en adviesbureau uit Eindhoven zijn deze maand opgepakt wegens verdenking van fraude met een Europese subsidie. Het gaat om een bedrag van €500.000.

Het adviesbureau werd de afgelopen jaren ingeschakeld door bedrijven die op zoek waren naar trainingen om de gezondheid en de motivatie van hun medewerkers te verbeteren. De Europese Unie (EU) subsidieert dergelijke initiatieven. Het adviesbureau verzorgde de aanvraag van deze subsidies én de trainingen voor de bedrijven. 

Maar daarbij heeft het adviesbureau volgens het Openbaar Ministerie van de EU valsheid in geschrifte gepleegd. Zo wordt het kantoor ervan verdacht twee keer zoveel uren te hebben gefactureerd als het in werkelijkheid heeft gewerkt, om zo meer subsidiegeld binnen te halen. 

Eigenaren van Eindhovens adviesbureau verdacht van subsidiefraude

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft het adviesbureau hierbij mogelijk gebruikgemaakt van zogenaamde contrafacturen. In dat geval stuurt het consultancykantoor een factuur naar een klant, die op zijn buurt een net wat andere factuur naar het kantoor stuurt. Op die manier heeft het adviesbureau de fraude proberen te verbergen. 

Het consultancykantoor is overigens al enige tijd failliet. Dat vormde voor de opsporingsdienst van de arbeidsinspectie echter geen belemmering om de (voormalige) eigenaren aan te houden – de een in Eindhoven, de ander in het Limburgse Roermond, bericht het Eindhovens Dagblad. 

De woningen van de twee eigenaren – in Eindhoven en in het Vlaamse Hamont-Achel – zijn doorzocht door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarbij zijn verschillende zaken in beslag genomen: harde schijven, telefoons, laptops, dure horloges én de administratie van het adviesbureau. Op de woning in Hamont-Achel is beslag gelegd. 

Het is op het moment van schrijven niet bekend of en wanneer de rechtszaak tegen de twee eigenaren zal plaatsvinden. Eveneens is onduidelijk wat voor soort straf het Openbaar Ministerie zal gaan eisen voor de mogelijke subsidiefraude.

Mestfraude

Het is niet voor het eerst dat een adviesbureau in ons land betrokken is bij een fraudezaak. Enkele jaren geleden werd bijvoorbeeld het Limburgse Bergs Advies er door het Openbaar Ministerie van verdacht jarenlang een belangrijke schakel te zijn geweest in de georganiseerde mestfraude. 

In november 2022 startte de rechtszaak rond het consultancykantoor. Een maand later volgde het vonnis. De drie bestuursleden werden veroordeeld tot celstraffen van anderhalf jaar, omdat de rechtbank Oost-Brabant ze schuldig achtte aan valsheid in geschrifte. Daarnaast volgde een geldboete van €400.000, waarvan €200.000 voorwaardelijk.