M&A-bureau krijgt €175.000 boete voor valsheid in geschrifte

06 januari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

M&A-adviseur Mazars Berenschot Corporate Finance heeft van de rechtbank een boete van €175.000 opgelegd gekregen voor de rol die het bureau gespeeld heeft in de megafraudezaak Rendo Meppel.

Rendo (het Regionaal Nutsbedrijf voor Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel) is een grotere netwerkbeheerder van energienetten, gevestigd in Meppel. Bij het bedrijf werken zo’n 125 medewerkers. Rendo beheert de gasnetten in diverse gemeenten in de regio en is bij enkele ook verantwoordelijk voor het elektriciteitsnetwerk.

De afgelopen jaren is de netwerkbeheerder meermaals negatief in het nieuws geweest vanwege diverse fraudezaken. Zo was er meer dan tien jaar terug een fraudezaak waarbij voormalig directeur Richard W. €1 miljoen smeergeld ontving voor de verkoop van een energie-unit van Rendo in 2007 aan Electrabel.M&A-bureau krijgt €175.000 boete voor valsheid in geschrifte in fraude zaak Rendo

Meer recent was het opnieuw raak. Twee voormalig directeuren – wederom Richard W. en mede-directielid Stephan V – hebben bij de bouw van een energie(biomassa)centrale in Steenwijk via een omweg geld weggesluisd. Financiële schade voor Rendo: €36 miljoen. De twee directeuren hebben celstraffen opgelegd gekregen en zijn voor €20 miljoen aansprakelijk gesteld.

Niet alleen de ex-directieleden kregen in de fraudezaak een veroordeling aan de broek. Zo oordeelde het FIOD dat ook M&A-bureau MBCF (Mazars Berenschot Corporate Finance) – het bureau leverde advies rondom het verstrekken van financiering aan de netbeheerder voor de bouw van de centrale – mede schuldig is aan de fraude.

Het kantoor zou zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte bij het verstrekken van leningen met een waarde van zo’n €4,5 miljoen, zo meldde Dagblad van het Noorden (DVHN) eind vorige maand.

Het openbaar ministerie acht onder andere bewezen dat MBCF (en een andere partner-adviseur van het bureau) in een brief – waarin werd beschreven waarom extra financiering nodig was en voor welke doeleinden het bedrag gebruikt zou gaan worden – niet heeft vermeld dat zo’n anderhalf miljoen van het totale bedrag ten gunste zou komen aan vennootschappen van de voormalig directeuren W. en De V. Het niet melden van dat privébelang van de twee directeuren in de energiecentrale noemt het OM “ernstig”.

MBCF heeft voor zijn rol in de zaak een boete gekregen van €175.000. Verdere consequenties zijn er niet voor het M&A-kantoor, dat volgens het OM goed heeft meegewerkt aan het onderzoek, zo berichtte DVHN. MBCF heeft volgens het dagblad “verschillende maatregelen” genomen om te voorkomen dat een dergelijk voorval in de toekomst nogmaals voorkomt.

Daarnaast heeft het bureau zich “onder vrijwillig toezicht laten plaatsen van het Bureau Financieel Toezicht”. Tot slot zijn interne afspraken ten aanzien van cliëntacceptatie verder aangescherpt. De partneradviseur van MBCF heeft van het OM een boete van €17.500 opgelegd gekregen en kreeg een werkstraf van bijna 100 uur.