Stap van Industrie 4.0 naar 5.0 biedt nieuwe kansen voor mkb

14 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Terwijl veel mkb-bedrijven nog volop bezig zijn met Industrie 4.0, dient het volgende tijdperk zich alweer aan: Industrie 5.0 – een nieuwe fase van de industriële revolutie waarin de mens een meer centrale rol krijgt. Maar hoe been je dit als ondernemer bij? Hoe loods je jouw bedrijf van 4.0 naar 5.0? Niels Lubse van Joanknecht geeft tekst en uitleg.

De huidige fase van de industriële revolutie staat bekend als Industrie 4.0. Hierbij is er een sterke focus op automatisering en digitalisering van productiemethoden.

Ondertussen zien we dat de volgende fase zich alweer aandient: Industrie 5.0. Deze richt zich vooral op de menselijke factor in de productieomgeving. Uitgangspunt hierbij is dat technologieën werknemers juist kunnen ondersteunen en versterken in plaats van hen te vervangen.

Stap van Industrie 4.0 naar 5.0 biedt nieuwe kansen voor mkb

Wat zijn de verschillen tussen Industrie 4.0 en Industrie 5.0? De verschillen op een rij:

  • Industrie 4.0 is gebaseerd op de interactie tussen machines en systemen, terwijl Industrie 5.0 zich richt op het verbeteren van de interactie tussen mens en machine.
  • Industrie 4.0 gebruikt opkomende technologieën zoals het internet of things, big data en artificial intelligence. Industrie 5.0 richt zich juist op het integreren van deze technologieën met menselijke capaciteiten, zoals augmented reality, wearables, en exoskeletten.
  • Industrie 4.0 zorgde voor een aanzienlijke verandering in de productieprocessen. Geautomatiseerde machines en systemen nemen steeds meer taken over. Industrie 5.0 daarentegen streeft naar een nieuw productieparadigma. Menselijke betrokkenheid en samenwerking tussen mens en machine staan centraal.
  • Bij Industrie 4.0 ligt de nadruk op efficiëntie, productiviteit en kostenbesparingen. Bij Industrie 5.0 ligt de focus op het creëren van een gezonde werkomgeving en het ondersteunen van werknemers om hun vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen.

Nieuwe kansen voor mkb-ondernemers

Dat is allemaal prachtig, zul je denken. Maar dit gaat toch helemaal voorbij aan mij als mkb’er? De gedachte dat zo’n nieuwe fase eerst door de grote bedrijven wordt omarmd ligt natuurlijk voor de hand. Maar vergis je niet: Industrie 5.0 biedt prachtige kansen voor het midden- en kleinbedrijf.

Bijvoorbeeld door verbeterde samenwerking. Technologieën zoals augmented reality en wearables bevorderen de samenwerking met werknemers en leveranciers. Productiviteit gaat omhoog, efficiëntie verbetert. Het stelt bedrijven ook in staat flexibeler te zijn in hun productieprocessen. Zo kun je snel reageren op veranderingen in de vraag van klanten en productieprocessen aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Ook interessant: big data-analyse en het internet of things geven beter inzicht in de behoeften van klanten en de manier waarop producten en diensten worden gebruikt. Kortom, je kunt je aanbod beter afstemmen op de behoeften van je klanten.

En misschien wel het belangrijkst: het creëren van een betere werkomgeving. Industrie 5.0 streeft naar een gezonde werkomgeving waarin werknemers kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen. Dit kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent. Zo zal het de concurrentiepositie van het mkb op de arbeidsmarkt verstevigen.

Klaar voor Industrie 5.0?

Kortom, Industrie 5.0 biedt veel kansen voor het mkb. Door het gebruik van technologieën die gericht zijn op menselijke betrokkenheid en samenwerking, kunnen mkb-bedrijven juist veel concurrerender worden en hun productiviteit verhogen. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken wat het voor jouw specifieke situatie kan betekenen.

Dat onderzoek start met een scan van de financiële situatie. De overgang naar een nieuwe fase vereist namelijk de nodige investeringen. Ook de toekomstbestendigheid van de hele financiële functie van een onderneming is relevant om te onderzoeken. Is de onderneming er überhaupt wel klaar voor om de volgende fase van de industriële revolutie in te gaan?