EY-splitsing loopt vertraging op: Audit wil groter aandeel van Tax

10 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

EY heeft zijn opsplitsingsplan gepauzeerd. De oorzaak: hoogoplopende discussies tussen partners in de Verenigde Staten, dat goed is voor 40% van EY’s wereldwijde omzet en tevens de leiding heeft over het carve-out plan.

Project Everest, zoals het megaprogramma intern bekendstaat (het wordt gezien als de meest complexe splitsing ooit in de zakelijke advisering), staat ‘on hold’. Voor even dan, volgens topman Carmine Di Sibio.

In een brief aan alle EY-partners in de Verenigde Staten laat hij weten dat het leiderschapsteam nog altijd een “hoge mate” van vertrouwen heeft dat de opsplitsing doorgaat, ondanks te zijn “gepauzeerd”.

EY - Waar hoort tax thuis

Di Sibio was genoodzaakt de brief te versturen door gerommel binnen de belastingadviespraktijk (Tax). Het centrale discussiepunt: bij wie horen de belastingadviseurs straks?

Volgens het plan dat nu op tafel ligt, gaat het overgrote merendeel van de belastingadviseurs (rond de 85%) mee met de consultants, zodat ook zij vrijer kunnen adviseren aangezien ze niet langer worden beperkt door de regelgeving die ze verbiedt belastingadviesopdrachten uit te voeren voor EY’s auditklanten.

De Audit-praktijk is de laatste weken echter campagne aan het voeren om na de opsplitsing een groter deel van de Tax-praktijk te behouden, lieten ingewijden weten tegenover de Financial Times.

Julie Boland, die na de splitsing de leiding moet krijgen over de Audit-tak, riep op tot een pauzering van het plan. Zij vindt dat tussen de 20% en 25% van de Tax-praktijk bij Audit moet blijven.

Tijdens een call afgelopen woensdag liet Boland partners weten dat de deal daarom moet worden aangepast. Ze benadrukt wel dat zij en de rest van de leiderschapstop van de Audit-praktijk nog steeds achter de opsplitsing staan.

EY’s Tax-praktijk telt wereldwijd zo’n 70.000 mensen. Het is vooralsnog onduidelijk hoe andere grote EY member firms, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada en Frankrijk, aankijken tegen de oproep om het splitsingsvoorstel voor belastingadviseurs te herzien.

Belangrijk detail: de manier waarop de scheiding tussen advies en accountancy is gereguleerd verschilt per land. In de VS is deze bijvoorbeeld wat liberaler, wat betekent dat accountantskantoren zijn toegestaan om meer belastingadvies te bieden aan auditklanten dan in vele andere landen. Boland suggereert daarom dat het deel van de Tax-praktijk dat naar Audit gaat in de VS zelfs nog hoger zou kunnen liggen dan de voorgestelde 20 tot 25%.

Wereldwijd moeten ten minste 75 landen instemmen met de splitsing. China en Israël hebben al aangegeven tegen te gaan stemmen. De Nederlandse managing partner Jeroen Davidson gaf in het recente jaarverslag van EY Nederland aan de splitsing te steunen.