‘China probeert macht van Big Four in te perken’

01 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De Chinese regering probeert de macht van de Big Four-accountancykantoren in te perken, in het bijzonder binnen het auditdomein. Dat komt naar voren uit een rondgang van Bloomberg onder hooggeplaatste partners binnen de Chinese organisaties van Deloitte, PwC, EY en KPMG.

Uit het rapport van Bloomberg komt naar voren dat het Chinese ministerie van Financiën staatsbedrijven heeft gevraagd niet langer te vertrouwen op de Big Four met betrekking tot hun audit- en financieringsbehoeften.

Vanuit het ministerie is een formele waarschuwing afgegeven om niet te kiezen voor een van de Big Four-kantoren uit dataveiligheidsoverwegingen. Waar alle Big Four-kantoren hun data in China kunnen opslaan, heeft de Chinese regering zorgen geuit dat gevoelige informatie naar het Westen zou kunnen vloeien.

NY Times: Big Four lawyers take government gigs to shape favorable tax rules

Bronnen dicht bij het vuur zouden Bloomberg hebben laten weten dat er meer speelt op de achtergrond, daarbij concreet verwijzend naar de steeds hoger oplopende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

In maart 2022 kondigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aan dat vijf Chinese technologiebedrijven mogelijk van de beurs gehaald worden, mits deze niet aan de Amerikaanse boekhoudnormen zouden kunnen voldoen. In mei werd de daad bij het woord gevoegd en verloren 97 bedrijven hun beursnotering.

Deze maatregel zette de Chinese technologieaandelen enorm onder druk – de waarde van aandelen van techreuzen Tencent en Alibaba daalden aanzienlijk. In een reactie op die ontwikkelingen dringt China er nu bij Chinese staatsbedrijven op aan niet langer gebruik te maken van Westerse zakelijke dienstverleners.

Enkel lokale bedrijven inschakelen

Zo worden staatsbedrijven in China aangespoord om lokale, Chinese of Hongkongse bedrijven in te huren zodra hun huidige contracten aflopen. En hoewel offshore dochterondernemingen vooralsnog van de accountancydiensten van de Big Four gebruik mogen maken, zou de regering naar verluidt op dit moment onderzoeken hoe zij buitenlandse relaties kan “beïnvloeden”.

Dat de Chinese regering de macht van de Big Four wil inperken is niet geheel verrassend. Reeds in 2012 lanceerde het Chinese ministerie van Financiën een vijfjarenplan, waarin de audit- en adviesreuzen verplicht werden gesteld om partnerships aan te gaan met lokale bedrijven. Met andere woorden, de Big Four zouden conform een “licence to operate” enkel in samenwerking met een Chinees bedrijf actief mogen zijn op de Chinese markt.

In 2019 tuigde de Chinese overheid bovendien een expertgroep op, die de taak kreeg om een Chinese boekhoudnorm op te stellen. Vanaf 2023 heeft het ministerie van Financiën 54 deskundigen benoemd in deze groep. Slechts twee daarvan zijn afkomstig van een Big Four-kantoor.

Ander nieuws uit het Chinese Big Four-kamp: het lokale kantoor van EY is voornemens om zijn banden met de wereldwijde EY-organisatie te verbreken, aangezien het kantoor aankondigde niet mee te gaan in het splitsingsplan, waar momenteel wereldwijd aan wordt gewerkt.