Dick Bruna en Jan Terlouw zijn populairste schrijvers

24 augustus 2012 Consultancy.nl

Tekenaar en schrijver Dick Bruna is de meest gewaardeerde persoon van de Nederlandse boekensector. De ontwerper van Nijntje heeft een sterkere reputatie dan bestseller-schrijvers als Saskia Noort en Kluun. Hoewel Dick Bruna met 84 jaar al op leeftijd is, blijven jong en oud hem op handen dragen. Hij wordt gevolgd door nummer twee en drie Jan Terlouw en Carry Slee. Dit blijkt uit een tweejaarlijks merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1.250 Nederlanders.
 
Top-10 van Nederlandse schrijvers en schrijvers met de sterkste reputatie:
1. Dick Bruna
2. Jan Terlouw
3. Carry Slee
4. Maarten 't Hart
5. Kluun
6. Heleen van Royen
7. Saskia Noort
8. Jan Kruis
9. Adriaan van Dis
10. Yvonne Keuls

Esther Verhoef en Simone van der Vlugt zijn de sterkste stijgers
Het merendeel van de schrijvers heeft in de afgelopen twee jaar een sterker imago gekregen. Grootste stijgers zijn Esther Verhoef (+56%) en Simone van der Vlugt (+43%). Alleen de populariteit van oud-politicus Jan Terlouw en die van Arnon Grunberg daalde.

Kinderboekenweek weer populairder dan Boekenweek
Net als in 2010 is de Kinderboekenweek het evenement met de grootste achterban. Deze promotieperiode voor het kinderboek heeft meer aanhangers dan de reguliere Boekenweek. ‘Het onderzoek laat zien dat de hele bevolking het boek omarmt als het om kinderen gaat. Voor volwassenen word het lezen van boeken meer gezien als een van de vele hobby’s.’ verklaart merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Het belang van het lezende kind voor de boekensector wordt ook duidelijk als we kijken naar de positie van de literaire prijzen. De Gouden Griffel, die jaarlijks wordt uitgereikt voor het best geschreven kinderboek heeft veruit de sterkste naam in het enorme aanbod van prijzen. De bekendheid van de meeste andere prijzen is gering.’

Nieuws

Meer nieuws over