Capgemini: Brandstofprijs daalt maar transport duurder

23 augustus 2012 Consultancy.nl

De prijzen van transport zijn de afgelopen maanden sterk gestegen, ondanks dalende brandstofprijzen. De stijgende transportkosten leiden tot druk op marges van transportleveranciers. Dat blijkt uit de Transport Market Monitor van Capgemini Consulting en Transporeon.
 
In het tweede kwartaal van 2012 zijn transportprijzen met 7,2% gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens het adviesbureau is dit jaarlijks een terugkerende trend: “Deze significante prijsstijging tussen het eerste en tweede kwartaal is een wederkerende jaarlijkse trend in de historie van de Transport Market Monitor. Tijdens dit kwartaal zet de voortdurende economische instabiliteit een eventueel herstel onder druk. De diesel index reflecteert dit met een vertraging van de groei”.

Capgemini - Transport Monitor Q2 2012
 
Ramon Veldhuijzen van Capgemini Consulting: “Ongeacht de Europese recessie en een daling van de dieselprijs, zijn transportkosten opnieuw gestegen. Vervoerders zullen dit moeilijk kunnen verantwoorden aan de transportmanagers die moeten werken met steeds krappere budgetten. Daarom is een goede samenwerking tussen vervoerders en verladers bijzonder belangrijk om samen nieuwe manieren te vinden om kosten te besparen“.
 
Overige belangrijke bevindingen uit het rapport:

  • De prijsindex steeg met 7,2% in het 2e kwartaal van 2012 (index 99,4) ten opzichte van de prijsindex in het 1e kwartaal van 2012 (index 92,7).
  • Vergeleken met het indexniveau van het 2e kwartaal van 2011, daalde de index in het 2e kwartaal van 2012 met 4,3%.
  • De dieselindex daalde in het 2de kwartaal naar 107,5 (-1,5%), vergeleken met het eerste kwartaal van 2012.
  • Een andere factor met een hoge impact op de transportkosten is de capaciteitsindex. Deze daalde met 34,9% in het 2de kwartaal (index 78,2), in vergelijking met het 1e kwartaal  van 2012  (index 120,1).
  • De prijsstijging in het 2e kwartaal past in het patroon van de prijsindex in de voorgaande jaren. De prijzen stijgen met gemiddeld 8,5% tussen het eerste en tweede kwartaal. Tijdens het economische herstel in 2010 kwam het zelfs tot een groei van 13,5%.

Nieuws

Meer nieuws over