Valconeers trekken door Europa en delen hun ervaringen

10 februari 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau Valcon groeit gestaag door in heel Europa. Dit levert mooie kansen op voor haar werknemers om een periode in het buitenland te wonen, in een vertrouwde werkomgeving. Een gesprek met twee Valconeers die recent zo’n stap hebben gezet – Stig Jessen en David Balzan – en nog steeds met plezier voor het consultancykantoor werken.

David startte in 2000 op de data-afdeling van één van de voorgangers van Valcon in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een technische achtergrond en hielp jarenlang met grote data-georiënteerde programma’s voor ondernemingen.

Ongeveer vier jaar geleden verhuisde hij met zijn gezin naar Nederland. Hij leidt het Data Governance domein van Valcon en werkt momenteel voor drie verschillende klanten aan verschillende dataprojecten.

Stig Jessen en David Balzan - Valcon

Stig werkt sinds 2006 voor Valcon. Hij begon als Supply Chain en Procurement consultant en hield zich voornamelijk bezig met het optimaliseren van de bedrijfsvoering en het realiseren van kostenbesparingen ten behoeve van zijn klanten. Een half jaar geleden verhuisde hij met zijn gezin van Kopenhagen naar Amsterdam om de Nederlandse adviestak Strategie & Transformatie verder uit te bouwen.

Daarnaast bekleedt hij de rol als Consulting Synergy-partner om de samenwerking tussen de adviestakken in Nederland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk te versterken. Tot slot werkt hij nog steeds voor opdrachtgevers in Nederland en Scandinavië.

Redenen voor emigratie

Stig is erg gemotiveerd om het merk Valcon in verschillende landen verder te ontwikkelen en besloot daarom naar Nederland te verhuizen. “Ik denk dat lokaal aanwezig zijn in verschillende landen de beste manier is om synergie te creëren en de verschillen tussen de landen echt te begrijpen; hoe passen we bij elkaar?; waar zien we verdere mogelijkheden ten gunste van onze klanten?; en waar hebben we nog werk te doen? Als je op en neer vliegt krijg je alleen momentopnames mee, in plaats van een volledig beeld.”

Hoewel Stig in het verleden al vaker is verhuisd naar een ander land (Zweden, India en de Verenigde Staten), is dit de eerste keer dat hij voor langere tijd met zijn hele gezin is geëmigreerd.

Ook David is voor zijn werk over de hele wereld geweest, waaronder diverse landen in Europa, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika. Voor zijn emigratie werkte hij op maandag en vrijdag voor een klant in Londen, terwijl hij op dinsdag, woensdag en donderdag een klant in Nederland adviseerde.

“Ik vloog elke week heen en weer naar Amsterdam, dus ik werkte al regelmatig in Nederland. Bovendien was ik voor de fusie tussen Viqtor Davis, First Consulting en Valcon een Nederlands kantoor aan het opzetten voor onze Britse organisatie.” Net als Stig verhuisde David met zijn gezin naar Nederland.

Verschillen en overeenkomsten rond cultuur en land

Emigreren geeft een goed beeld van de verschillen en overeenkomsten tussen het land waar je aanvankelijk woonde en je nieuwe thuisbasis. Stig: “Ik vind dat de Nederlandse en Deense cultuur erg op elkaar lijken. Ik hou erg van de directheid en openheid van Nederlanders, het is heel gemakkelijk om contact te leggen. Het grote verschil tussen de landen is dat er in Nederland veel meer mensen zijn: overal waar ik kom zijn mensen.”

Ook David ziet veel overeenkomsten tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, zoals het gevoel voor humor en het regenachtige klimaat. Er zijn ook enkele verschillen: “Wat ik leuk vind is de fietscultuur van Nederland. Dit is fantastisch voor onze kinderen, omdat ze op die manier onafhankelijker kunnen zijn. Nederland is ook vrij klein, waardoor je als consultant minder hoeft te reizen als je je klanten bezoekt en zo meer tijd met je gezin kunt doorbrengen.”

Tips voor emigreren

Emigreren kan een verrijking zijn in je leven zijn. Voor wie geïnteresseerd is in wonen en werken in het buitenland, adviseert David om eerst goed onderzoek te doen en je daarnaast te integreren in je nieuwe leefomgeving.

Het spreken van de Nederlandse taal maakt het leven hier in Nederland en de toegevoegde waarde die je kan leveren aan een klant zo veel makkelijker. "Ik denk dat onderzoek doen ontzettend belangrijk is. We hebben veel rondgereden om het land, de steden, het vervoer en de verschillende sub-culturen van de verschillende regio’s te leren kennen.”

“Ik denk dat het ook echt belangrijk is om goed te integreren: niet alleen de taal leren, maar bijvoorbeeld ook het lid worden van een aantal lokale clubs draagt daar aan bij.” Stig voegt daaraan toe: “Wees bereid om je onwijs open te stellen; het zal je helpen om aansluiting te vinden bij de mensen en hun cultuur.”

Niet iedereen ziet het misschien zitten om te emigreren, maar David en Stig zijn blij dat ze de sprong gewaagd hebben. “Het kan zeker een uitdaging zijn, maar het is een leuke uitdaging en een ervaring die je altijd zal bijblijven.”