1 op de 10 agrariërs in Zuid-Holland in vizier van criminelen

24 januari 2023 Consultancy.nl

Bijna één op de tien agrariërs in Zuid-Holland is wel eens benaderd door criminelen. Dat blijkt uit onderzoek van Hiemstra & De Vries. 

Het adviesbureau werd ingeschakeld door de Haagse tak van de Regionale Informatie- en Expertise Centra. Deze instellingen richten zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Daartoe brengen ze onder andere verschillende overheidsinstanties met elkaar in contact. 

In de studie van de onderzoekers Hiemstra & De Vries komt onder meer naar voren dat 9% van de boeren en tuinders in de provincie Zuid-Holland de afgelopen jaren wel eens is benaderd door misdadigers, die graag hun schuur, loods of kas wilden huren om daarin bijvoorbeeld wiet te verbouwen. 

1 op de 10 agrariërs in Zuid-Holland staat in het vizier van criminelen

Ideale locatie

De reden dat betrekkelijk veel Zuid-Hollandse agrariërs door criminelen worden benaderd? Het buitengebied van de provincie ligt ingeklemd tussen Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, de bloemenveilingen, de Rotterdamse haven en Schiphol, wat allerlei voordelen met zich meebrengt.

Binnen het Zuid-Hollandse buitengebied vinden relatief veel transportbewegingen plaatst en is de nodige bedrijvigheid, maar tegelijkertijd is op veel locaties ook sprake van een grote mate van anonimiteit. Een ideale combinatie voor criminelen omdat hun activiteiten zo nauwelijks opvallen. 

Daarbij profiteren ze ook van de ligging. Neem drugsleveranciers als voorbeeld. Zij produceren hun goederen voor zowel de Nederlandse als de buitenlandse markt. Vanuit Zuid-Holland is het transport naar omringende landen of de Rotterdamse haven gemakkelijk geregeld.

Verder lezen: Hoe weerbaar zijn boeren tegen de georganiseerde drugsmaffia?

Het belang van contact

Vooral boeren en glastuinbouwers die in zwaar weer belanden behoren tot het risicogroep. Door onder meer de stikstofcrisis en de hoge energieprijzen heeft een groeiend aantal agrariërs moeite om het hoofd boven water te houden. De stap naar criminaliteit is dan eerder gezet.

Volgens Hiemstra & De Vries helpt het dan niet als de overheid en agrariërs nauwelijks contact met elkaar hebben. Meindert Stolk – als gedeputeerde verantwoordelijk voor de land- en tuinbouwsector van de provincie Zuid-Holland – is het eens met die conclusie. 

“We gaan als provincie meer samenwerken met boeren en tuinders. Op die manier kunnen we hun weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit vergroten. Daartoe gaan we onder meer in gesprek met alle betrokkenen om op die manier de plannen de juiste vorm te kunnen geven.”

Liesbeth Spies, burgemeester van het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn, onderschrijft het belang van contact tussen overheid en agrariërs. “Alleen al het delen van ervaringen over hoe iedereen aan het ontdekken is hoe we ondermijning in het buitengebied aanpakken, is waardevol.” 

Alphen aan den Rijn is daar op dit moment al actief mee bezig. Spies: “We bezoeken alle agrarische bedrijven in het buitengebied. Daaruit blijkt dat veel ondernemers in de belangstelling staan van criminelen. Het verbeteren van de weerbaarheid van boeren en tuinders is dus erg urgent.”