Kosten van levensonderhoud en klimaat de grootste risico’s

18 januari 2023 Consultancy.nl

De huidige economische crisis en de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud overal ter wereld (en vooral in Europe) vormen volgens bestuurders wereldwijd het grootste risico voor bedrijven in 2023. Richting de toekomst wordt vooral de impact van klimaatverandering gevreesd, blijkt uit onderzoek in het kader van het World Economic Forum.

Het is inmiddels vaste prik op het prestigieuze World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Op de eerste dag van het evenement krijgen wereldleiders, CEO’s, overheidsfunctionarissen en andere deelnemers inzicht in de belangrijkste risico’s die de wereld in hun greep houden.

De groep achter het ‘Global Risks Report’, Marsh McLennan (bekend van Mercer, Marsh en Oliver Wyman) en Zurich Insurance Group (een verzekeraar), heeft voor deze editie meer dan 1.200 beleidsmakers en risicoexperts ondervraagd.

Global risks ranked by severity

Het 100-pagina tellend eindrapport komt dit jaar met een alarmerende conclusie: de wereld bevindt zich in een zogeheten ‘polycrisis’, wat inhoudt dat we ons tegelijkertijd in verschillende soorten crises bevinden, van de klimaatcrisis en risico’s op maatschappelijke ontwrichting tot inflatie en risico’s op verdere militaire escalatie.

Voor de korte termijn staat de crisis rondom de oplopende levensonderhoudskosten bovenaan de risicolijst, gevolgd door natuurlijke rampen en extreme weersomstandigheden en risico’s die voortvloeien uit geo-economische confrontatie (traditionele oorlog en politieke oorlog).

“De problemen waarmee de wereld kampt kunnen een gevaarlijke cocktail vormen”, zegt John Scott, Head of Sustainability Risk bij Zurich Insurance Group.

Relative severity of risks over a 2 and 10-year period

Kijkend naar de langere termijn, zijn beleidsbepalers en risico-experts het volmondig met elkaar eens: voor de toekomst van de aarde, de mensheid en de maatschappij is klimaatverandering het grootste wereldwijde risico.

Maar liefst 5 van de top 6-risico’s zijn gerelateerd aan klimaatverandering: het niet kunnen tegengaan van klimaatverandering, het niet kunnen aanpassen aan klimaatverandering, natuurlijke rampen en extreem weer, het verlies aan biodiversiteit en instorten van ecosystemen en een crisis in natuurlijke hulpbronnen.

Door de oorlog in Oekraïne is volgens de onderzoekers minder geld beschikbaar om het opwarmen van de aarde te stoppen. Als niet snel actie wordt ondernomen kan dat onomkeerbare gevolgen hebben, waarschuwt het rapport.

Global risks landscape: an interconnections map

“We moeten in actie komen”, zegt Marieke van der Werf, ESG advisory leader bij Marsh in Nederland. “Het bedrijfsleven kan niet langer om de gevolgen van de klimaatverandering heen. Er is geen behoefte aan kortetermijnoplossingen maar aan structurele veranderingen. Een goede ESG-strategie is onmisbaar voor de wereld van morgen.”

Het rapport roept leiders op om gezamenlijk daadkrachtig op te treden. “Landen moeten samen aan oplossingen werken en privaat-publieke samenwerking moet zorgen voor meer financiële stabiliteit, technologische en economische ontwikkeling en investeringen in onderzoek, wetenschap, onderwijs en gezondheid versterken. Klimaat en menselijke ontwikkeling moeten centraal staan in de zorgen van wereldleiders, zelfs nu ze de huidige crises bestrijden”, aldus Saadia Zahidi, algemeen directeur van het World Economic Forum.