Kantoorpand in Haaften wordt wooncomplex voor Oekraïners

27 januari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Een voormalig kantoorpand in de gemeente West Betuwe wordt op de korte termijn omgetoverd tot wooncomplex voor 30 tot 40 Oekraïense vluchtelingen.

Daarover berichtte de Gelderse gemeente deze maand de omwonenden van het kantoorgebouw aan de Hagedelstraat in Haaften – een kern binnen de gemeente West Betuwe (totaal aantal inwoners: ruim 52.000).

In de brief lichtte de gemeente onder andere toe dat een aannemer binnen afzienbare tijd zal starten met de transformatie van het pand. Zo krijgt het verschillende individuele kamers, gezinskamers en daarnaast meerdere, gezamenlijke sanitaire voorzieningen en keukens.

Kantoorpand in Haaften wordt wooncomplex voor Oekraïners

In de brief is verder te lezen dat op het moment dat de vluchtelingen hun woningen betrekken, overdag altijd iemand van de gemeente aanwezigheid zal zijn in het pand. Verder geeft de gemeente aan dat voor de avonden en de weekenden externe beveiligers zullen worden ingehuurd. 

Volgens de huidige planning wordt de verbouwing van het voormalige kantoorgebouw nog dit kwartaal afgerond. Op dit moment heeft de gemeente een huurcontract dat loopt tot en met maart volgend jaar. 

De 30 tot 40 vluchtelingen uit Oekraïne kunnen in ieder geval tot dan daar blijven wonen. Maar eventueel langer, als blijkt dat de oorlog aanhoudt, meldt het Brabants Dagblad (BD). In dat geval heeft de gemeente de mogelijkheid om de contractduur te verlengen. 

Kleinschalige opvanglocaties

In totaal verblijven er zo’n 400 Oekraïense vluchtelingen in de gemeente West Betuwe. De grote meerderheid daarvan (ongeveer 60%) verblijft in kleinschalige opvanglocaties, terwijl de overigen zijn ondergebracht bij particulieren. Het voormalige kantoorpand moet zo’n kleinschalige opvanglocatie worden.

De gemeente kiest bewust voor kleinschalige opvanglocaties. De reden ervoor? Op die manier integreren de vluchtelingen het best in de lokale samenlevingen van de verschillende kernen van West Betuwe. De gemeente probeert dit proces te bespoedigen door zijn inwoners actief te betrekken bij het integratieproces.

Helpende hand

Toen de oorlog in Oekraïne begin vorig jaar uitbrak, verlieten honderdduizenden vluchtelingen hun vaderland. Een deel daarvan zocht opvang in ons land. Als gevolg hiervan startten verschillende organisaties uit Nederland initiatieven om deze hulpbehoevende personen extra te ondersteunen.

Zo ontwikkelde Takecarebnb – een advies- en technologiebureau gespecialiseerd in intelligent automation – softwarerobots die vluchtelingen koppelt aan gezinnen, terwijl consultancybedrijf SprakOptimus bijdroeg aan de ontwikkeling van een informatieplatform voor vluchtelingen.