Dure boodschappen veranderen koopgedrag van consumenten

11 januari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De sterk groeiende prijzen voor boodschappen veranderen het koopgedrag van consumenten in rap tempo. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybureau Oliver Wyman.

De recessie en hoge inflatie hakken erin bij een groot gedeelte van het winkelend publiek. Volgens het onderzoek van Oliver Wyman onder 7.000 consumenten (waaronder 1.000 in Nederland) is afgelopen jaar een derde van de consumenten overgestapt naar een andere supermarkt. Belangrijkste aanjager: de noodzaak om goedkoper boodschappen te doen door de hoge kosten van levensonderhoud.

Op grote schaal bezuinigen de consumenten op hun uitgaven in dure supermarkten (zoals de Albert Heijn), en stappen over op discountwinkels als Lidl en Aldi, of op supermarkten die zich te midden van de inflatiecrisis proberen te onderscheiden met hun lage prijzen (bijvoorbeeld Dirk).

How have you changed your shopping behaviour due to the current crises

De krappere portemonnee noopt consumenten er bovendien toe te letten op wat zij precies aanschaffen. Zo geeft 38% van de respondenten aan vaker te kiezen voor eigen merken dan voor A-merken, 25% kiest voor het kopen van grotere verpakkingen (die relatief gezien goedkoper zijn), 13% koopt minder biologisch voedsel (dat doorgaans duurder is) en 27% laat weten dat ze de gemakkelijke (en dure) kant-en-klaarmaaltijden weer vaker verruilen voor zelf koken.

Kortom, de prijs is nu steeds vaker bepalend, in plaats van andere overwegingen als bijvoorbeeld duurzaamheid, ook als dit soms ten koste gaat van de kwaliteit van het voedselproduct.

Lees verder: Hoge inflatie dempt koopbereidheid voor duurzame producten.

Opvallend is dat veel consumenten van mening zijn dat de overheid in de markt zou moeten ingrijpen. Zo’n twee derde van de consumenten in Europa vindt dat er een wettelijk maximum moet komen voor basisproducten in de supermarkt. Ook vindt een relatief grote groep dat er een plafond zou moeten komen op de prijsstijgingen die supermarkten kunnen doorvoeren.

How important are the following criteria when purchasing food

Een andere bevinding uit het rapport van Oliver Wyman is dat het gros van de Nederlanders denkt dat prijzen van verse groenten en fruit het hardst zijn gestegen, terwijl dit niet het geval is.

Hier valt volgens Marco Kesteloo, retailexpert bij OIiver Wyman, imagowinst te behalen voor de winkeliers. “Door de prijzen van versproducten laag te houden, wordt een winkel aantrekkelijk voor consumenten. Het verlies aan marge kunnen ze terugverdienen op andere producten.”

For which of the below categories have you experienced a higher price increase

Sowieso doen supermarkten er goed aan bewust om te gaan met hun imago in deze tijden. “Veel consumenten denken dat winkeliers verantwoordelijk zijn voor de prijsverhogingen. Dat is begrijpelijk, maar klopt niet helemaal”, zegt Kesteloo.

“Wij zien dat juist leveranciers gebruikmaken van de situatie om hun prijzen te verhogen en daarmee de winstmarges te vergroten. Winkeliers daarentegen proberen juist om die prijsstijgingen af te remmen. Winkeliers die concurrerend willen blijven, nemen steeds vaker genoegen met een lagere winstmarge.”