Amsterdam Data Collective versnelt groei met investering en overname

11 januari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlands data science-bureau Amsterdam Data Collective heeft een investering aangetrokken vanuit Mentha, waarmee het gelijk ook een overname heeft gedaan op Scandinavische bodem.

Met de steun van Mentha heeft Amsterdam Data Collective een deal gesloten in Denemarken, waar het Damvad Analytics heeft toegevoegd aan zijn gelederen.

Damvad Analytics is gevestigd in Kopenhagen (hoofdkwartier) en Stockholm en telt een team van 32 professionals. Dit team heeft zich nu gevoegd bij het relatief kleine, lokale team van Amsterdam Data Collective in de Nordics-regio, dat vorig jaar werd gelanceerd.

Amsterdam Data Collective versnelt groei met investering en overname

Amsterdam Data Collective werd in 2017 opgericht in Amsterdam en levert zijn klanten diensten op het snijvlak van datastrategie, data engineering, analytics en datavisualisatie.

Het bureau is sinds de oprichting uitgegroeid naar een team van 80 medewerkers (en met Damvad Analytics aan boord nu 110+) en wist de afgelopen jaren in de markt diverse awards in de wacht te slepen. Zo wordt het adviesbureau erkend als een van ’s lands snelst groeiende en leidende data science-adviesbureaus..

In de sterk florerende data science-markt van vandaag heeft Amsterdam Data Collective de wens om zijn groei te versnellen, zo laat CEO Rik van der Woerdt weten. Daarbij refereert hij aan de “organische groei” en de “internationale buy-and-build-strategie” van het kantoor.

Meer impact

Amsterdam Data Collective kan zich door de overname van Damvad Analytics veel sneller positioneren als een serieuze speler in de Nordics. Van der Woerdt: “We zijn van mening dat de toegevoegde diversiteit en expertise ertoe zullen leiden dat we betere oplossingen met meer impact zullen creëren.”

Since de oprichting in 2015 heeft Damvad Analytics een leidende positie weten op te bouwen binnen het Deense en Zweedse data science-domein. Het bureau werkt voor gerenommeerde bedrijven in uiteenlopende sectoren, waaronder life sciences, finance, de publieke sector, liefdadigheid en wetenschappelijk onderzoek.

Torben Bundgaard Vad, oprichter en partner van Damvad Analytics, laat weten dat zijn bedrijf in 2021 en 2022 was “benaderd door meerdere potentiële kopers”, maar dat de culturele fit met het Nederlandse Amsterdam Data Collective uiteindelijk de doorslag heeft gegeven.

Tembi, de Artificial Intelligence as a Service (AIaaS)-activiteiten van Damvad Analytics, maken geen deel uit van de gesloten overnamedeal. Tembi gaat na een carve-out zelfstandig verder, met op de achtergrond ondersteuning van een Deens familiebedrijf.

Ongeveer twee jaar geleden vond er een andere Nederlands-Deense deal plaats in het consultancylandschap, toen First Consulting en Valcon fuseerden om samen onder het merk van de laatstgenoemde verder te gaan. Valcon telt vandaag de dag 1.500 professionals in meerdere Europese landen.