Ecorys onderzoekt haalbaarheid van 2de Panamakanaal

31 juli 2012 Consultancy.nl

Het Rotterdamse economisch adviesbureau Ecorys gaat samen met ingenieursbedrijf Royal Haskoning DHV de haalbaarheid van de aanleg van een ‘tweede Panamakanaal’ onderzoeken. Het kanaal zou dwars door Nicaragua gaan, van de Golf van Mexico naar de Grote Oceaan. Het kanaal moet grotere schepen aankunnen dan het Panamakanaal, en daarmee een tweede belangrijke waterweg vormen door Midden-Amerika.

Het project, dat een contractwaarde heeft van $720.000, wordt volgens planning begin 2013 afgerond.

$20 - $30 miljard
De twee adviesbureaus zijn ingehuurd door de regering van Nicaragua. De Nicaraguaanse overheid schat de kosten voor de aanleg van het kanaal op $20 - $30 miljard – Ecorys en Royal Haskoning DHV gaan dit bedrag verifiëren. Het bedrijven zullen bekijken of de aanleg van het kanaal technisch, financieel en economisch haalbaar is en wat de effecten op watermanagement en ecologie zijn. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar de benodigde baggerwerkzaamheden en het ontwerp van het kanaal en de sluizen. Ook is er een uitgebreid onderzoek naar de milieueffecten en de mogelijkheden voor natuurcompensatie.

Rechts het huidige Panamakanaal, links het plan van Nicaragua

Ecorys - Panamakanaal

Panamakanaal
Het ‘echte’ Panamakanaal wordt op dit moment uitgebreid om het geschikt te maken voor grotere schepen. Bij afronding kunnen schepen van circa 120-130.000 ton (DWT) de waterweg passeren. Ondanks de verbreding wordt het Panamakanaal nog lang niet zo groot als de mogelijke concurrent in Nicaragua, dat schepen van 200-250.000 ton (DWT) aan zou kunnen.

Nieuws

Meer nieuws over