Vanberkel strikt volgende Top Consultant: overheidsveteraan Harry Medema

30 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Kort na de felbegeerde podiumplek bij de FD Gazellen Awards kan Vanberkel Professionals alweer zijn volgende mooie wapenfeit melden: Harry Medema sluit zich aan bij het bureau. Evenals Vanberkels twee andere Top Consultants geldt hij als zwaargewicht in de publieke sector.

Harry Medema beweegt zich al drie decennia binnen de overheid. Hij zette zich met name in voor het Rijk. Zo was hij onder meer directeur Financieel Economische Zaken binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Topadviseur voor Financiën en Bestuurskunde bij de Algemene Bestuursdienst.

Hij begon zijn jaren bij het Rijk in 1992 bij de Inspectie der Rijksfinanciën. Hij startte er als inspecteur en kreeg na acht jaar de rol van afdelingshoofd, van waaruit hij betrokken was bij de beleidsontwikkeling van veel politiek gevoelige dossiers. Hij werkte er onder andere onder ministers Wouter Bos en Gerrit Zalm.

Harry Medema, Topconsultant, Vanberkel Professionals

Van die laatste leerde Medema dat fouten maken niet erg is “mits je ze niet verdoezelt”, zo vertelde hij bij zijn vertrek in 2009. “En dat je best vuile handen kunt maken, in de zin van meedenken met het departement bij serieuze beleidsproblemen. Dat kan leiden tot oplossingen die misschien niet zuiver aan de Financiënnorm voldoen, maar een dossier wel verder helpen.”

De afgelopen vijfenhalf jaar was Medema directeur bij de Raad van State, zowel een belangrijk adviesorgaan voor de regering alsook de hoogste algemene bestuursrechter die een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en overheid.

Hij gaf eerst als directeur Bestuursrechtspraak leiding aan zo’n 260 juristen, 40 bedrijfsvoeringsmedewerkers en 20 stafmedewerkers. Daarna realiseerde hij projectmatig verschillende organisatieveranderingen voor de totale Raad.

“De focus lag daarin onder meer op digitalisering, de inhoudelijke ontwikkeling van kennisbeleid en toekomstgericht human resource management”, vertelt Medema, die de verantwoordelijkheid voor de verschillende organisatieveranderingen bewust neerlegde bij het middenmanagement – “dé sleutel naar een succesvolle implementatie”, zo geeft hij aan.

Na de afronding van de verschillende verandertrajecten neemt hij nu afscheid van de Raad, maar niet van het Rijk. Als Top Consultant bij Vanberkel Professionals blijft hij zich inzetten voor de overheid en andere publieke organisaties.

“Nu de Raad is voorbereid op de toekomst, begin ik met veel enthousiasme aan dit volgende avontuur”, laat hij weten. “Vanberkel is een prachtige club mensen waar ik verder kan gaan met dat wat ik het mooiste vind: resultaten neerzetten ten behoeve van de publieke zaak – het moet ertoe doen voor mensen.”

Medema is de derde Top Consultant die Vanberkel aantrekt in twee jaar tijd, na Anneke van Zanen-Nieberg en Paul Hofstra. Met de komt van de drie zwaargewichten zet het bureau in op het verbreden van zijn profiel richting strategische adviesdiensten. Oorspronkelijk richtte Vanberkel zich vooral op het leveren van ondersteunend personeel.

“Heel leuk om nu samen met Anneke, Paul en de rest van het adviesteam te werken aan het verder uitbouwen van de consultancytak”, aldus Medema, die zichzelf typeert als een “adviseur met een scherp oog voor de bestuurlijke omgeving en perspectief op oplossingen”.

“Ik ben gewend met veel spelers in het veld te werken en op veel borden tegelijk te schaken”, geeft hij aan. “Daarbij ben ik altijd creatief in het zoeken naar oplossingen en gemotiveerd om iets tot stand te brengen.”

Vanuit Vanberkel Professionals wordt enthousiast gereageerd op het binnenhalen van Medema. “Wij zijn bijzonder blij dat Harry per 1 januari bij ons zal starten als Top Consultant”, laat directeur Sebastiaan de Ruiter weten. “Zijn brede bestuurlijke en strategische ervaringen zullen bijdrage aan het versterken van onze marktpositie in de publieke sector.”

“De komst van Harry is een welkome aanvulling op ons team”, voegt oprichter Bob van Berkel toe. “Zijn juridische en financiële kennis en ervaring sluit perfect aan op ons DNA.”