Paul Hofstra verbindt zich aan Vanberkel Professionals

26 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Vanberkel Professionals heeft de ervaren bestuurder en adviseur Paul Hofstra aan het team toegevoegd, die een lange staat van dienst met zich meebrengt in de wereld van publieke financiën en internal audit.

De afgelopen jaren was de 66-jarige Hofstra het gezicht van de Rekenkamer Rotterdam. Onder zijn leiding zijn tal van spraakmakende onderzoeken verricht, waaronder doorlichtingen op de werkdruk op ambtenaren, de omstreden Woonvisie en genegeerde risico’s bij het Warmtebedrijf.

Na twee termijnen (twaalf jaar) kiest Hofstra ervoor om zijn missie – “het verbeteren van het openbaar bestuur” – in de advieswereld te vervolgen. “Het publieke domein is de rode draad in mijn leven. Ik heb onder andere de rol van ambtenaar, politicus, bestuurder, adviseur, toezichthouder en auditor vervuld. Ik zal mij áltijd voor de publieke zaak blijven inzetten. Daar ligt een stuk passie.”

Paul Hofstra, Vanberkel ProfessionalsVoor zijn tijd bij de Rekenkamer Rotterdam was Hofstra een decennium lang partner bij Deloitte en werkte hij als hoofd Internal Audit van de Belastingdienst. Vanuit deze rol stond hij aan de wieg van IIIA Nederland en speelde hij een belangrijke rol in de (vaktechnische) ontwikkeling van internal audit in ons land. Eerder werkte hij veertien jaar bij de Inspectie der Rijksfinanciën op het ministerie van Financiën.

In een portret van Het Financieele Dagblad wordt Hofstra door oud-collega’s omschreven als scherpzinnig, gretig, een fanatiek controleur, consequent en iemand met oprechte bezorgdheid voor de publieke zaak. “Hij neemt geen blad voor de mond, zoekt de confrontatie, spreekt altijd duidelijke taal en is een man van de feiten”, schrijft de zakenkrant.

Vanberkel Professionals

Zijn inzet voor de publieke zaak geeft Hofstra nu een vervolg bij Vanberkel Professionals. “Ik zocht naar de juiste invulling en ben van mening dat gevonden te hebben. De samenwerking met Vanberkel Professionals past in mijn loopbaan”, legt hij uit.

“Ik kies bewust voor een kleinere adviesorganisatie waar de ambities er vanaf spatten. Vanberkel is een goed functionerend bureau dat de publieke sector oprecht goed wil (be)dienen. Ik vind het belangrijk én leuk om een significante bijdrage te kunnen leveren aan deze gezamenlijke ambities.”

Hofstra gaat zich vooral bezighouden met advies, consultancy en audit voor opdrachtgevers in de gemeentelijke markt, en het ontwikkelen van nieuwe kansen. “Daarnaast zal ik toekomstig iets kunnen betekenen in de begeleiding bij aanbestedingstrajecten.”

Het is voor Vanberkel Professionals het tweede boegbeeld uit de sector dat zich aan de organisatie verbindt. Eind vorig jaar maakte al Anneke van Zanen-Nieberg, de voormalig bestuursvoorzitter van Baker Tilly en sportkoepel NOC*NSF, de overstap naar het interim- en adviesbureau uit Zoetermeer.

“Wij zijn bijzonder verheugd dat we een icoon als Paul aan boord hebben gehaald”, zegt Bob van Berkel, directeur van Vanberkel Professionals. “Hij is iemand die stevig in het zadel zit, stevige uitspraken durft te doen, zijn verantwoordelijkheid neemt en van zich laat horen. Zijn kwaliteiten zullen een fikse injectie geven aan het versterken van onze marktpositie en het verwezenlijken van de strategische groeidoelstelling.”