Groningen en Emmen de gezondste steden van Nederland

16 december 2022 Consultancy.nl

Groningen is wederom de gezondste stad van ons land, op de voet gevolgd door Emmen. Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis.

Voor de tweede editie van hun studie beoordeelden de experts van het ingenieurs- en adviesbureau tientallen Nederlandse steden aan de hand van vijf gezondheidsdomeinen.

Het betreft: luchtkwaliteit (domein milieu), gevoel van veiligheid (domein gemeenschap), hoeveelheid voorzieningen (domein bebouwde omgeving), de mogelijk voor kinderen om in het groen te spelen (domein buitenruimte) en de fiets- en voetgangersvriendelijk (domein mobiliteit). Per domein werden de steden getoetst op vier criteria.

De Gezonde Stad Index 2022

Op basis van deze analyse komt de gemeente Groningen – net als bij de vorige versie van het onderzoek – als winnaar uit de bus. De stad scoort het best binnen het domein bebouwde omgeving, gevolgd door het domein milieu. Binnen het domein buitenruimte haalt Groningen zijn laagste deelscore, meldt Arcadis.

Op de tweede plaats staat Emmen, terwijl Apeldoorn de derde plaats bezet. Beide steden hebben een hogere positie in de wacht gesleept dan bij vorige editie, wat de huidige top drie divers maakt, merken de onderzoekers op.

“Waar Emmen en Apeldoorn hoog scoren binnen de domeinen buitenruimte en gemeenschap, doet Groningen het bijvoorbeeld goed binnen de domeinen mobiliteit en bebouwde omgeving. De gemene deler is dat de drie steden allemaal een hoge score hebben neergezet binnen het domein milieu.”

De Gezonde Stad Index 2022 (posities 11 t/m 20)

De top tien van de gezondste Nederlandse steden bestaat dit jaar verder uit Nijmegen, Maastricht, Almere, Amersfoort, Haarlem, Enschede en Breda.

Minst gezonde steden

Onderaan de lijst van Arcadis bungelt Rotterdam, dat zijn laagste deelscore heeft behaald binnen het domein gemeenschap. Hier scoort de havenstad vooral slecht op de criteria veilig gevoel, stress herstel en ontmoetingsplekken. “Dit is sowieso een probleem in de grote steden”, geeft Arcadis aan.

Ook Zaanstad (19e) en Amsterdam (18e) blijken niet bijzonder ‘gezond’ voor inwoners. Beide steden scoren bijvoorbeeld ondermaats binnen het domein buitenruimte. “Dat heeft onder andere te maken met de beperkte hoeveelheid vierkante meters aan groen”, stellen de onderzoekers.

Zorgelijke ontwikkeling

Zowel Rotterdam, Amsterdam als Zaanstad scoort verder ook slecht op het criterium luchtkwaliteit. “En dat geldt niet alleen voor steden die een plek bezetten in de onderste regionen van onze ranglijst”, stelt John Boon, werkzaam bij Arcadis en betrokken bij het onderzoek.

Boon doelt daarmee op het feit dat Nederland op dit moment niet voldoet aan de normen van de World Health Organization (WHO). “Tijdens coronacrisis gingen we de goede kant op, maar doordat we het normale leven weer hebben opgepakt, verslechtert ook de luchtkwaliteit”, vertelt Boon.

Toch is het hier goed toeven

Dat Arcadis in zijn onderzoeksrapport de nodige verbeterpunten aanstipt, betekent echter niet dat het slecht toeven is in ons land, benadrukt Boon. “Nederlandse steden zijn op wereldschaal heel fijn om in te wonen.”

Een onderzoek van de Boston Consulting Group bevestigt dat beeld. Zo is Amsterdam onder expats bijvoorbeeld de op één na populairste stad ter wereld om in te wonen en te werken. En jaarlijks onderzoek van Mercer schaart Amsterdam jaar in jaar uit onder de top 25 steden om te wonen wereldwijd.

More on: Arcadis
Netherlands
Company profile
Arcadis is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Arcadis is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.