Ingrid Manasse over neuro linguïstisch programmeren (NLP)

07 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Neuro linguïstisch programmeren (NLP) is een van de meest gebruikte methodieken voor het in kaart brengen en verbeteren van gedragspatronen en vaardigheden. Ingrid Manasse, trainer en coach bij Agile Scrum Group, legt uit wat NLP precies is, welke voordelen het met zich meebrengt en hoe een NLP-training eruitziet.

Wat is NLP precies?

“Neuro linguïstisch programmeren is een verzameling van technieken waarmee je je communicatievaardigheden én de manier waarop je tegen bepaalde zaken aankijkt kunt aanscherpen.”

“Het reikt je bouwstenen aan om te ontdekken hoe mensen denken en hoe je dat proces vervolgens kunt sturen en aanpassen om zo effectiever met jezelf en met anderen te communiceren. Of zoals laatst iemand treffend zei: NLP is het bewust maken van wat zich in het onbewuste afspeelt. Daardoor heb je meer mogelijkheden om te veranderen.”

Ingrid Manasse, Trainer en Coach, Agile Scrum Group

“Verder inzoomend op de afkorting NLP. Neuro heeft betrekking op ons zenuwstelsel en wat er in je hersenen gebeurt. Linguïstisch verwijst naar hoe wij taal gebruiken om de wereld zin te geven en hoe taal onze ervaringen beïnvloedt (en ander taalgebruik dus tot andere ervaringen zal leiden).”

“Het programmeren gaat over de hardnekkige gedragspatronen (programma’s) die we hebben, bijvoorbeeld dat je telkens weer nét te lang in bed blijft liggen waardoor je je toch weer moet haasten. Door je hiervan bewust te worden is er ook de mogelijkheid om deze programma’s te veranderen, zodat je gedragspatronen krijgt die wél effectief zijn.”

Hoe kan NLP ons leven beïnvloeden?

“Stel je eens voor: dat je met de meeste mensen makkelijker kunt communiceren, dat je effectiever en fijner met je collega’s samenwerkt (ja, ook met die ene collega die je niet zo mag), dat je meer zelfvertrouwen hebt, dat je anders met je emoties kunt omgaan, of dat je voor jezelf doelen stelt en deze ook behaalt…”

“NLP is een krachtige manier om je persoonlijk te ontwikkelen en daarmee ook op je werk effectiever te zijn.”

Je geeft vanuit Agile Scrum Group NLP-trainingen. Hoe ziet zo’n training eruit?

“Je leert NLP door vooral veel te oefenen! Dus in een training ga je vooral heel veel aan de slag, vaak in duo’s of kleine groepjes. Je brengt zaken in uit je dagelijks leven of werk die je nu lastig vindt, bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt om tijdens een meeting je eigen standpunt goed naar voren te brengen, of een gesprek dat je moet hebben met een collega terwijl het niet zo botert tussen jullie.”

“Op zo’n thema gaan we dan een NLP-techniek toepassen. Als het even meezit, leer je direct hoe je zo’n situatie voortaan anders kunt aanpakken. Direct resultaat dus.”

“We hebben als trainers vanuit Agile Scrum Group een selectie gemaakt uit alle NLP-technieken, om te zorgen dat je na twee dagen een rugzak vol hebt om goed om te kunnen gaan met een telkens veranderende omgeving en met de dynamieken die zich binnen en tussen teams afspelen.”

Ingrid Manasse specialiseert zich naast NLP ook in methodieken als deep democracy, DISC, agile en scrum. Ze heeft jarenlange praktijkervaring in de IT-sector, als consultant, teamleider en manager.