Goodzo bouwt mee aan participatieplatform Mijn Rotterdam

20 oktober 2022 Consultancy.nl

Rotterdammers die willen meepraten én beslissen over hun eigen buurt kunnen sinds dit jaar terecht op Mijn Rotterdam. Op de digitale ontmoetingsplek kunnen burgers plannen delen en bespreken, bewonersinitiatieven lanceren en nog veel meer. Voor het ontwikkelen van het platform schakelde de gemeente de hulp in van IT-consultancy Goodzo.

Hoe betrek je burgers bij hun stad? Dit lastige vraagstuk speelt bij talloze gemeenten. In een samenleving waarin de kloof tussen de overheid en burger soms onoverbrugbaar lijkt, zijn het de gemeenten die doorgaans nog het dichtst bij hun inwoners staan.

Desalniettemin is het vaak een hele uitdaging om iedereen een stem te geven, zeker in grote steden als Rotterdam. De te behalen winst is enorm: niet alleen voelen burgers zich beter gehoord, maar hun ideeën, observaties en gedachten zijn ook nog eens van onschatbare waarde voor de gemeente: niemand kent de stad immers beter dan zij.

Goodzo bouwt mee aan participatieplatform Mijn Rotterdam

Vanuit de ambitie om dit enorme potentieel beter te ontsluiten lanceerde Rotterdam het initiatief De Wijk aan Zet. Eén van de centrale pijlers van het initiatief is het nieuwe digitale participatieplatform.

Empathie met IT

Het project wordt geleid door procesmanager Madelijn Vijfhuizen en product owner en projectmanager Sharaifa Mik, die vanuit de gemeente deel uitmaken van de Taskforce Digitale Participatie.

Bij de ontwikkeling van het platform kregen ze hulp van Goodzo, een IT-consultancy die vanuit het motto ‘people make IT’ de cruciale menselijke component van IT-projecten centraal stelt.

“We waren voor dit project op zoek naar een Mendix-developer die in staat was om onze wensen én die van de Rotterdammer te begrijpen”, vertelt Sharaifa. “De gemeente Rotterdam werkte al op meerdere vlakken samen met Goodzo. Die samenwerking verliep al heel erg goed, dus toen we als Taskforce Digitale Participatie een Goodzo’er toegewezen kregen, waren de verwachtingen hoog.”

Deze Goodzo’er was Mendix Business Consultant Tim van Leeuwen. “In onze gesprekken met Tim bleek al snel dat we een hele goede match hadden”, aldus Madelijn.

“Het fijne is dat Tim niet alleen als technische ontwikkelaar naar dit project kijkt”, voegt Sharaifa toe. “Hij ziet de context van dit digitale platform, hij weet precies wat en voor wie we aan het bouwen zijn.”

“Dat is ook wel echt iets dat in mij en mijn Goodzo-collega’s zit”, geeft Tim aan. “Het is heel erg belangrijk om te begrijpen waar het proces waar je mee bezig bent toe dient. Als je begrijpt waarom je iets aan het bouwen bent, kan je als ontwikkelaar ook veel meer goede feedback geven en voorstellen doen.”

Hart voor de stad

Om een volledig beeld te krijgen van de bedoeling achter het platform verdiepte Van Leeuwen zich aan het begin van het project uitgebreid in de politieke context die speelde op de achtergrond.

“Daardoor kunnen we nu razendsnel schakelen”, legt Sharaifa uit. “Hij begrijpt hoe het zit. Die bereidheid om jezelf ergens in vast te bijten is enorm waardevol en geeft heel veel vertrouwen. Als hij adviseert dat iets op een bepaalde manier kan, dan vertrouwen we hem daarin.”

“Ik heb door deze opdracht ook wel echt een hart voor de stad Rotterdam gekregen”, vertelt Tim. “Ik vind het belangrijk dat iedereen het platform kan gebruiken. De UI en UX moeten perfect aansluiten op wat mensen willen en kunnen. De drempel moet zo laag mogelijk liggen, pas dan kan het zijn doel bereiken en kunnen we een positieve impact maken op de inwoners van Rotterdam.”

Mijn Rotterdam

Eén belangrijke taak moesten Madelijn, Sharaifa en Tim echter uit handen geven. Geheel in de geest van het platform, was het aan de Rotterdammers zelf om er een naam voor te bedenken. Er kwamen maar liefst 670 suggesties binnen, waaruit een jury een top vijf samenstelde. Daarop kon vervolgens gestemd worden, met als grote winnaar de naam ‘Mijn Rotterdam’.

Tim van Leeuwen, Madelijn Vijfhuizen en Sharaifa Mik

“Dit is een mooie en pakkende naam die helemaal past bij deze tijd”, stelde wethouder Roos Vermeij (Economie, wijken en kleine kernen) bij de bekendmaking. “Mijn Rotterdam: dé plek waar Rotterdammers op allerlei manieren kunnen meedoen en meebeslissen.”

Rotterdammers kunnen op het platform onder meer ideeën aandragen voor hun eigen wijk, stemmen over elkaars initiatieven en op termijn zelfs vertegenwoordigers kiezen. Die vertegenwoordigers kunnen op hun beurt te weten komen wat er in hun wijk speelt en hoe bewoners over bepaalde onderwerpen denken.

“En het werkt”, kan Sharaifa inmiddels trots mededelen, “want in korte tijd zijn er al veel initiatieven binnengekomen.”

Moni Otte, Adviseur Communicatie binnen de gemeente, kan dat beamen. Ze is betrokken bij een project in de wijk Carnisse, waar een groep enthousiaste inwoners samen met de gemeente schrijft aan een toekomstperspectief om te bepalen hoe de wijk er in 2035 uit moet komen te zien.

“De input op Mijn Rotterdam helpt beide partijen bij het geven van richting aan de planvorming”, aldus Moni. “De inwoners worden gehoord, dat geeft iedereen een heel erg goed gevoel.”

Bouwen aan geluk

De komende jaren wordt Mijn Rotterdam nog verder doorontwikkeld, maar Madelijn kan nu al tevreden terugkijken op het project en de samenwerking met Goodzo.

“Voor ons als gemeente is het heel erg prettig om met een partij te werken die zo met die impact op de eindgebruiker bezig is”, vertelt ze. “Bewoners willen graag meer invloed uitoefenen en betrokken zijn. En als gemeente willen we graag weten wat er in de wijk leeft. Met dit platform krijgen we de mogelijkheid om bewoners inspraak te laten geven en ons beleid daarop aan te passen.”

En ook Tim is erg blij dat hij heeft mogen bijdragen aan Mijn Rotterdam. “Je bouwt hier daadwerkelijk iets wat mensen gelukkiger maakt. Dat je direct effect ziet van de dingen die je als team bouwt, dat vind ik het mooist aan dit project.”

More on: Goodzo
Netherlands
Company profile
Goodzo is a Netherlands partner of Consultancy.org