Goodzo levert betrouwbaarheid aan IT-afdeling van BAM Groep

11 oktober 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe zorg je als groot aannemersbedrijf dat je software de primaire bouwprocessen optimaal ondersteunt? We spraken erover met Marijn de Wit, die BAM Infra’s Application Services Digital Construction-team aanstuurt, en Tristan van Grevenbroek, die vanuit  IT-consultancy Goodzo bijna twee jaar betrokken was bij BAM Infra.

Koninklijke BAM Groep is een van de grootste bedrijven van Nederland. BAM Infra ontwikkelt, bouwt en onderhoudt projecten over de hele wereld.

Marijn de Wit werkt nu enkele jaren voor BAM Infra en een groot onderdeel van zijn werkzaamheden is het aansturen van het Application Services Digital Construction-team. Dat team is verantwoordelijk voor het beheer van honderden verschillende applicaties, die een groot aantal eindgebruikers helpt met het ontwerpen en bouwen van projecten door heel Nederland.

Het kantoor van BAM

Het Digital Construction Team wordt ondersteund door Goodzo, dat functioneel applicatiebeheerders levert aan het bouwbedrijf.

Tristan van Grevenbroek is een van de Goodzo-collega’s die betrokken was bij BAM Infra. Hij werkte er bijna twee jaar als functioneel applicatiebeheerder en scrum-master. Samen met opdrachtgever Marijn blikt hij terug op de goede match tussen de twee partijen en hoe eindgebruikers daarvan profiteren.

Pragmatische en oplossingsgerichte houding

Marijn: “Bij het inhuren van externe expertise verwacht ik een aantal eigenschappen van de mensen die ons komen helpen. Autonomie, zelfstandig kunnen opereren, jezelf zonder al te veel begeleiding standhouden in een enorme organisatie en het willen begrijpen van die organisatie. Maar ook rust en overzicht bewaren in stressvolle situaties.”

“Het is een combinatie van een heel pragmatische en oplossingsgerichte houding. Je moet de skillset hebben om situaties te lezen, de ernst ervan in te zien en mensen te gaan helpen. Onze afdeling is facilitair aan de bouwers, in heel Nederland wordt gebouwd op basis van de applicaties die wij beheren. Dat is goed om te beseffen als je hier werkt.”

Tristan: “Dat is ook iets wat je meteen in de gaten hebt als je hier voor het eerst komt. Elke dag dat collega's niet in staat zijn om te werken, kunnen ze minder toevoegen aan het bedrijf en de projecten die we uitvoeren. Ik werk vooral veel met werknemers die nieuw zijn bij BAM of die aan nieuwe projecten beginnen. Ik zorg ervoor dat in een dag alle benodigde apps zijn geïnstalleerd en dat ze feilloos werken.”

Eindgebruikers

Marijn: “We werken hier met key users. Dat zijn gedreven en betrokken eindgebruikers van onze applicaties. Zij vormen de verbinding tussen ons als IT en de grotere groep eindgebruikers. Iedere afdeling binnen BAM heeft een eigen behoefte, wij kijken samen met de key users hoe we de specifieke applicatielandschappen vormgeven.”

“Dat gaat vaak heel goed, want onze gebruikers zijn behoorlijk zelfstandig. Sommigen van hen zijn zelf haast IT’er, waardoor ze precies weten wat ze nodig hebben, en hoe wij daarin kunnen ondersteunen.”

Tristan: “Een eindgebruiker wil vooral zo snel mogelijk geholpen worden. Soms zitten ze zelf al zo diep in de techniek, dat ik ze al kan helpen door ze een stappenplan door te sturen. Er is gelukkig zelden stress. Onze eindgebruikers zijn heel nuchter, ze begrijpen dat dingen soms niet helemaal werken. Het wordt pas vervelend als we zeggen dat we iets binnen drie dagen kunnen fixen, maar dat vervolgens niet waar weten te maken. Alles draait om goede planning en heldere communicatie.”

Verder lezen: Hoe BAM Infra met Agile de ontwikkeling van applicaties stroomlijnt.

Verwachtingen managen

Marijn: “Communicatie is essentieel in dit vak. Het draait om verwachtingsmanagement, het laten weten dat je iets aan het doen bent. Mensen hebben daar behoefte aan. Ze hoeven geen directe oplossing, maar ze willen wel weten dat je bezig bent met die oplossing.”

“Goodzo begrijpt dat, dit pragmatische zit in hun aard. Niet stoppen, maar doorpakken. Altijd vooruit. Ik kan daar echt op vertrouwen, dat is heel erg waardevol. Iemand van Goodzo denkt en doet. Ze gaan gewoon.”

Tristan van Grevenbroek en Marijn de Wit

Tristan: “Het is een mindset die ik heb gevormd door een combinatie van mijn eerdere werkervaring en het werken bij Goodzo. Goodzo selecteert mensen met een bepaalde empathische houding, mensen die servicegericht zijn. De technische bagage krijg je vervolgens door trainingen, cursussen en door gewoon lekker aan de slag te gaan. Het is ook echt iets wat ik bij al mijn collega’s zie. Het zijn eigenschappen die passen bij Goodzo.”

Marijn: “In de bouw werk je met software die niemand anders gebruikt. Het is een heel eigen wereld, er zit een enorme variatie in de IT-behoefte. Dat maakt ons werk niet moeilijker, maar wel uitgebreider.”

“We beheren hier meer dan duizend applicaties, waarvan sommigen echt heel specifiek zijn. Er zijn softwarepakketten die door een handvol mensen in Nederland worden gebruikt, dat vraagt specialisme en aanpassingsvermogen.”

Tristan: “Buitenstaanders zien de bouw van nature misschien als traditioneel en IT’ers als technisch en oplossingsgericht. Maar de IT’er staat niet ver af van een engineer. We zijn allemaal aan het stoeien met vraagstukken, we zijn allemaal puzzels aan het oplossen. Die overeenkomst zorgt ervoor dat we elkaar goed begrijpen en snel tot de kern van een probleem kunnen komen.”

Marijn: “Dat maakt deze samenwerking ook zo waardevol voor ons. Als ik iemand nodig heb met een pragmatische houding, bel ik Goodzo. Ze leveren betrouwbaarheid waar we op kunnen bouwen. Bij BAM werken we op een dynamische en specialistische manier samen met de rest van onze organisatie, ik zoek mensen die dat aankunnen. En natuurlijk is het ook fijn als ze zich, zoals Tristan, verbonden voelen met het werk dat we doen.”

Tristan: “De afgelopen jaren ben ik veel bewuster geworden van de infrastructuur in Nederland. Als je hier werkt, krijg je direct mee hoe bijvoorbeeld de werkzaamheden op de Afsluitdijk gaan. Dat vind ik prachtig om te zien, BAM zorgt ervoor dat het land droge voeten houdt en ik draag daar mijn steentje aan bij. Het maakt me heel erg trots.”