Rondetafel: Slimmer werken in de maakindustrie met agile
De maakindustrie is doorlopend op zoek naar manieren om efficiënter te werken binnen de productieketen. Agile – een werkmethode die zijn oorsprong vindt in de softwarewereld – kan hieraan een flinke impuls geven, betogen experts tijdens een rondetafel die op 2 november zal plaatsvinden.
“De druk op de maakindustrie is hoog”, vertelt Paul Takken, een van de sprekers en associate partner bij WIN. Hij wijst onder meer op de behoefte om efficiënter te produceren, sneller in te spelen op veranderingen en goed te kunnen omgaan met meer volatiliteit in de supply chains.
In het omgaan met deze vele uitdagingen hanteren veel bedrijven nog altijd traditionele organisatiemodellen. Takken: “De meeste maakbedrijven werken nog lineair en creativiteit is weggerationaliseerd. Concurrerend blijven in de huidige markt vergt een gestroomlijnde en efficiënte operatie, maar ook innovatievermogen om bij te blijven met het razendsnelle tempo van verandering.”
Bij WIN zijn ze overtuigd van de toegevoegde waarde die agile kan hebben. Dit heeft het bureau in de praktijk bij bedrijven in de maakindustrie ook geregeld mogen ervaren. Zelf was Takken jarenlang actief in de Duitse auto-industrie. Kort na de dieselaffaire werd hij gevraagd om in Wolfsburg en Berlijn met behulp van agile de innovatie en cultuur te verbeteren. Zo was hij onder meer betrokken bij de productie- en mobiliteitscenario’s van de toekomst.
Ook Tesla, de koploper in elektrische voertuigen, kent het klappen van de agile zweep. Joe Justice, die de aanwezigen via een exclusieve videoboodschap zal toespreken tijdens het WIN-event, nam deel aan het agile-programma bij Tesla voor Elon Musk.
Eerder werkte hij zowel met Microsoft als Amazon aan grootschalige agile-transformaties. Tegenwoordig adviseert hij wereldwijd over het agile-adagium. Hij zal zijn uitgebreide kennis delen tijdens het evenement, dat plaatsvindt in de De Stadstuin Werkspoorfabriek in Utrecht.
Eenvoud centraal
Agile brengt tal van waardevolle lessen mee naar de maakindustrie. Takken: “Denk aan eenvoud. Complexiteit is een factor die de productiekosten opdrijft. Bij agile staat het simplificeren centraal – het weghalen van complexiteit en terug naar de eenvoud.”
Als voorbeeld noemt Takken het bedrijf van Joe Justice: WikiSpeed. “In de auto’s van WikiSpeed zit alles met maar één soort bouten aan elkaar. Je hebt ook maar een één stuk gereedschap nodig om de hele auto in en uit elkaar halen. De hele auto kon in een zeecontainer worden gebouwd, een soort mobiele minifabriek.”
Silo’s doorbreken
Een ander belangrijk voordeel van agile is dat de methodiek multidisciplinair teamwork bevordert. Het doorbreekt de silo’s die van oudsher binnen engineering- en productieteams bestaan. “In de meeste hardware-gerichte werkomgevingen is het werk grotendeels opgesplitst en werken mensen in gespecialiseerde silo’s. Bovendien heb je in de meeste gevallen ook te maken met externe partners met veel afhankelijkheden, wat het moeilijker maakt om als team samen te werken.”
Door het slimmer opknippen van taken, het samenbrengen van mensen binnen de context van een nieuwe methodologie en door bijvoorbeeld interventies als ‘daily standups’ en ‘mob programming’ kunnen “verbazingwekkende voordelen worden gerealiseerd”, stelt Takken, zowel als het gaat om de output als de algemene kwaliteit van het werk.
Tijdens het evenement zullen deelnemers inzichten opdoen in hoe agile hen kan helpen operaties te professionaliseren, maar ook hoe ze succesvolle werkmethoden uit de agile-filosofie daadwerkelijk in hun fabriek en teams kunnen implementeren.
Het event bij WIN is exclusief gericht op directeuren en managers in de maakindustrie. Inschrijven kan op deze pagina.