KplusV helpt Oldambt met aanbesteding voor aardgasvrij-project

05 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Oldambt wil meer dan honderd gebouwen aardgasvrij maken. Samen met inkoopexperts van KplusV is het project in de markt gezet.

De Groningse gemeente heeft net als veel gemeenten in ons land de ambitie (en noodzaak) om van het aardgas af te gaan. “Hoe minder aardgas we gebruiken, hoe beter”, zegt Erich Wünker (VVD), wethouder van de gemeente Oldambt – deels gelegen in het Groningse aardbevingsgebied. 

“Daarom geven we graag het goede voorbeeld door te beginnen met het aardgasvrij maken van onze eigen gebouwen.”

Oldambt, Groningen

Aanvankelijk was het de bedoeling om in Oldambt drieëndertig gemeentelijke gebouwen van het aardgasnet af te halen. “We hebben toen aan maatschappelijke organisaties uit de omgeving gevraagd of ze ook interesse in hadden om hun gebouwen aardgasvrij te maken”, zegt Wünker.

En die interesse bleek er te zijn: niet lang na de oproep konden er maar liefst negenenzeventig openbare gebouwen worden toegevoegd. “Waarvan zelfs een aantal buiten onze gemeentegrenzen”, laat Wünker weten. “Volgens mij zijn we de eerste gemeente in Nederland die het zo groots aanpakt.”

Na de planningsfase is een aanbestedingsprocedure opgestart. Voor het vinden van de juiste partner is gekozen voor een innovatieve manier van aanbesteden, de zogeheten Rapid Impact Contracting (RIC)-methode, bedacht en ontwikkeld door experts van KplusV.

Erick Wuestman, adviseur bij KplusV, over de methodiek: “De methode focust zich op partnerschap, ervaring en deskundigheid.” Dat komt erop neer dat in redelijk korte tijd een samenwerkingspartner wordt gecontracteerd. In dit geval viel de keuze op EQUANS.

“De gemeente heeft geen uitgebreide opdrachtomschrijving gemaakt, maar werkt ná de gunning samen met EQUANS per gebouw de best passende oplossingen uit”, zegt Marleen van der Ziel van Onlanders, adviseur bij KplusV (zij begeleidde het inkooptraject samen met Wuestman).

Een belangrijk voordeel van de RIC-methode is dat het model ruimte biedt om toekomstige innovaties in te passen. Wuestman: “Mocht er bijvoorbeeld voor de sporthallen nog geen geschikte techniek beschikbaar zijn, dan hebben de experts van EQUANS ruim de tijd om een passende oplossing te ontwikkelen.” 

Het doel is namelijk dat de ruim honderd gebouwen in 2030 allemaal aardgasvrij zijn gemaakt. De eerste daarvan zullen nog dit jaar van het gasnet worden afgehaald. “De voortgang van dit traject delen we regelmatig via de kanalen van de betrokken partijen”, aldus Kristiaan Blokzijl van EQUANS.