Arcadis helpt Houston met beschermingssysteem tegen orkanen

06 oktober 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis gaat de Amerikaanse stad Houston helpen in zijn strijd tegen orkanen.

In de zomer van 2005 liet orkaan Katrina een ravage achter in New Orleans (Louisiana), een stad in het zuidoosten van de Verenigde Staten, gelegen aan de Golf van Mexico. In totaal vonden meer dan 1.800 mensen de dood en veroorzaakte de orkaan voor een geschatte $153 miljard aan schade.

Na de ramp schakelde New Orleans Arcadis in voor het ontwikkelen van een systeem dat in de toekomst bescherming kan bieden tegen orkanen en de bijbehorende overstromingen. In de daaropvolgende tien jaar werkte het ingenieurs- en adviesbureau aan het systeem.

De gevolgen van orkaan Harvey voor Houston

“We hebben een deltaplan bedacht zoals in Nederland, maar dan de miniversie”, vertelt Piet Dircke, Global Leader Water Management van Arcadis, tegen RTL Nieuws. “Dat moet ook wel, aangezien New Orleans op sommige plekken vier meter beneden zeeniveau ligt, net zo laag als Schiphol dus.”

In totaal was de Amerikaanse overheid zo’n $14,5 miljard kwijt aan het beschermingssysteem. Daarvan kreeg Arcadis omgerekend een slordige €200 miljoen overgemaakt – op dat moment de grootste klus die het ingenieurs- en adviesbureau ooit had binnengehaald.

Ervaringsdeskundigen

Met name in het noordelijke deel van de Golf van Mexico – dat behoort tot de VS – komen ieder jaar tussen juni en november veel orkanen voor. Houston (Texas) ligt in dit gedeelte en werd in de zomer van 2017 getroffen door een uiterst krachtige orkaan, die de naam Harvey kreeg.

De orkaan was minder dodelijk (ruim 100 mensen overleden) dan Katrina, maar veroorzaakte volgens verschillende schatting nog meer financiële schade: circa $160 miljard. De miljoenenstad Houston wendde zich vervolgens tot Arcadis met de vraag of het bureau een vergelijkbaar systeem kon ontwikkelen als in New Orleans.

“Houston weet dat ze kwetsbaar zijn en dat ons beschermingssysteem in New Orleans geweldig heeft gefunctioneerd. Het is nu aan ons om vast te stellen wat in en om Houston moet gebeuren om deze regio te kunnen beschermen”, vertelt Edgar Westerhof, vice president van Arcadis.

Financiële details over het meerjarige project zijn niet naar buiten gebracht.

Het nieuws volgt kort op een grote orkaan die Florida trof: afgelopen weekend kwam orkaan Ian aan wal, met een enorme ravage tot gevolg. In totaal vonden 130 mensen de dood. De financiële schade is op het moment van schrijven volgens schattingen opgelopen tot tenminste €64 miljard.