Verplicht gasbesparingsplan kost bedrijfsleven vele miljarden

20 september 2022 Consultancy.nl

Als het Nederlandse bedrijfsleven wordt verplicht zijn gasverbruik flink terug te schroeven, gaat dat gepaard met een gigantisch omzetverlies. Dat blijkt uit een doorberekening van het gasbesparingsplan van energieminister Rob Jetten door Berenschot.

Deze maand schreef Rob Jetten in een brief aan de Tweede Kamer over een crisisplan dat mogelijk in werking treedt als deze winter sprake is van een gastekort. Op dit moment is dat nog niet het geval, Jetten noemt de huidige situatie in de brief een “vroegtijdige waarschuwing”. 

Wanneer binnen afzienbare tijd wel sprake is van een gastekort, kan het kabinet verschillende maatregelen nemen (afhankelijk van de ernst van het tekort). Zo wordt bij een gastekort in eerste instantie beroep gedaan op de welwillendheid van “niet-beschermde gasafnemers”. 

Verplichte gasbesparingsplan kost bedrijfsleven vele miljarden

Om welke bedrijven het gaat is volgens Jetten momenteel te gevoelige informatie om te delen. Wel zegt hij dat deze organisaties – in het geval van een tekort – een voorstel kunnen indienen waarin ze aangeven welk gasvolume ze bereid zijn te besparen en welke vergoeding ze hiervoor willen ontvangen.

Mocht het gastekort verder oplopen, dan volgen ingrijpendere maatregelen. Zo worden bedrijven verplicht om hun gasverbruik met 20% terug te dringen. Mocht de noodsituatie daarmee niet onder controle zijn, dan geldt voor sommige bedrijven of zelfs voor gehele sectoren een verbruiksverbod op gas.

En wat zijn daar de gevolgen van?

Het doel van de maatregelen is evident: door bedrijven in een noodsituatie te verplichten hun verbruik aan te passen, wordt geprobeerd de gaslevering aan onder andere ziekenhuizen en huishoudens te garanderen. Hier hangt echter een behoorlijk prijskaartje aan, meldt Berenschot.

De afgelopen dagen onderzocht het adviesbureau wat de financiële gevolgen zijn van het crisisplan van minister Jetten. Uit de analyse blijkt dat gemiddeld genomen 11% van de omzet van een bedrijf verloren gaat als het zijn gasverbruik verplicht met 20% moet terugschroeven. 

Omgerekend gaat het voor Nederland dus om vele miljarden euro’s aan economisch verlies. Dat bedrag kan zelfs nog hoger uitvallen als alle niet-beschermde gebruikers verplicht van het gas worden afgekoppeld. In dat geval daalt de omzet met maar liefst 45%, zegt Berenschot.

Op welke manier de organisaties die verplicht worden hun gasverbruik drastisch te verminderen zullen worden gecompenseerd door de Rijksoverheid is op het moment van schrijven niet bekend.

More on: Berenschot
Netherlands
Company profile
Berenschot is a Netherlands partner of Consultancy.org