Bedrijfsleven dit jaar €22 miljard meer kwijt aan gas en elektriciteit

31 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Nederlandse bedrijfsleven is dit jaar naar verwachting €22 miljard extra kwijt aan gas- en elektriciteitskosten. Dat stellen onderzoekers van ABN Amro in een recent gepubliceerd rapport. 

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn de energieprijzen naar recordhoogtes gestegen. En dat leidt tot allerlei problemen, niet alleen bij consumenten die moeite hebben om hun energierekeningen te betalen, maar ook bij bedrijven. Sommige daarvan zien volgens ABN Amro hun hele winst verdampen.

Voor hun studie stelden de onderzoekers aan de hand van cijfers van het CBS vast welke sectoren in ons land de hoogste energiekosten hadden in 2019. Vervolgens rekenden ze uit welke invloed de huidige, torenhogen elektriciteits- en gasprijzen hebben op de energiekosten van deze sectoren.

Bedrijfsleven is dit jaar €22 miljard extra kwijt aan gas en elektra

Uit die berekeningen komt naar voren dat het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar bij elkaar opgeteld zo’n €22 miljard extra kwijt zal zijn aan gas- en elektriciteitskosten. En daar blijft het niet bij: volgens de onderzoekers zullen de energieprijzen tot aardig ver in 2023 namelijk nauwelijks gaan dalen.

Extra kwetsbaar

Verschillende sectoren blijken extra kwetsbaar voor de hoge gas- en elektriciteitsprijzen, zoals de glastuinbouwbranche, raffinaderijen en chemische bedrijven. Zo realiseerde de chemiesector in 2019 een winst van €3,5 miljard, terwijl de energiekosten in dat jaar €1,8 miljard bedroegen.

“Tenzij bedrijven hun afzetprijzen weten te verhogen, betekent dit dat de huidige, vervijfvoudigde energieprijzen leiden tot dieprode cijfers”, aldus de onderzoekers. Ook bedrijven die bouwmaterialen maken zijn kwetsbaar. “De energiekosten van Nederlandse bouwmateriaalproducenten bedroegen in 2019 namelijk bijna de helft van hun winst.” 

De glastuinbouwsector wordt volgens ABN Amro het hardst getroffen. In 2019 was de branche 15,3% van zijn omzet kwijt aan energiekosten – omgerekend €1,26 miljard. Dat bedrag is lager dan de nettowinst, die €1,12 miljard bedroeg. Bij de huidige energieprijzen en dezelfde afzetprijzen resten er dus rode cijfers voor deze sector. 

Wie gaat hier uiteindelijk voor betalen?

In hoeverre de getroffen bedrijven de extra energiekosten gaan doorrekenen is volgens de onderzoekers momenteel lastig vast te stellen. Wel verwachten ze dat bouwmateriaalproducenten een deel van de extra kosten zullen verrekenen door hun afzetprijzen te verhogen, waardoor een deel van de rekening ook op het bord komt van bouwgroothandels, aannemers en installateurs.

Deze ontwikkeling heeft naar verwachting weer invloed op de woningcrisis. Om die een halt toe te roepen heeft het kabinet besloten om tot 2030 jaarlijks 100.000 extra huizen te bouwen. Daar is vanzelfsprekend een budget voor gereserveerd, dat door de hoge energieprijzen zal worden overschreden.

Ook de consument zal dieper in de buidel moeten tasten. Niet alleen om de hogere energierekeningen af te tikken, maar bijvoorbeeld ook in supermarkten. Het produceren, distribueren en aanbieden van levensmiddelen kost immers ook een hoop energie. En dus verwacht ABN Amro dat meerdere artikelen in de supermarkt duurder zullen worden.