Boston Consulting Group koopt duurzaamheidsconsultancy Quantis

16 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Strategy consultancykantoor Boston Consulting Group heeft zijn duurzaamheidspraktijk versterkt met de overname van Quantis, een in Zwitserland gevestigd bedrijf met circa 250 milieu-adviseurs in Europa en Noord-Amerika.

Voor Boston Consulting Group (BCG) vormt de deal een van de grootste overnames in jaren (en pas de vijfde in drie jaar tijd – BCG geeft doorgaans de voorkeur aan organische groei). De deal ligt in lijn met BCG’s plannen om zijn aanwezigheid binnen het duurzaamheids- en ESG-adviesdomein versneld op te schroeven.

“Oog in oog met de almaar urgentere milieu-uitdagingen blijven wij volop investeren in ons marktleiderschap op het gebied van klimaat en duurzaamheid”, laat CEO Christoph Schweizer weten.

Boston Consulting Group koopt sustainability consultancy Quantis

“Veel van de CEO’s die ik spreek willen actie ondernemen, maar zijn op zoek naar de diepe expertise die Quantis biedt om hun complexe problemen op te lossen. Ik ben er trots op dat ik ze binnen Boston Consulting Group mag verwelkomen.”

Quantis werd opgericht in 2006 en heeft zijn team sindsdien weten uit te bouwen naar ongeveer 250 consultants, die zich toeleggen op duurzaamheid en milieu-gerelateerde vraagstukken. Het adviesbureau is actief op uiteenlopende gebieden, variërend van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tot waterschaarste, ontbossing en plasticvervuiling.

Onder de klanten van het bureau zijn bekende namen te vinden als Apple, Armani, Bayer, Cisco, Chevron, Dupont, Engie, General Electric, Intel, LVMH, Mondelez, Nestlé, PepsiCo Pfizer en Unilever.

Volgend op de overname voegen de teams van Quantis zich nu bij Boston Consulting Group in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Italië en de Verenigde Staten. Het adviesbureau blijft wel opereren als een onafhankelijke businessunit binnen BCG (vergelijkbaar met bijvoorbeeld inkoopdochteronderneming Inverto) en behoudt tevens zijn merk en leiderschapsteam.

De overname van Quantis volgt kort op de benoeming van Boston Consulting Group afgelopen maand als exclusieve consultingpartner van de COP27 in Egypte. Eerder was BCG dat ook al voor COP26 in Scotland.

M&A in duurzaamheidsconsulting

Uit gegevens van onderzoeksbureau Verdantix blijkt dat ESG- en duurzaamheidsadvies een van de snelst groeiende adviessegmenten vormt. Naar verwachting vertegenwoordigt het tegen 2027 wereldwijd een waarde van $16 miljard. Daarbij wordt voor de komende vijf jaar een samengesteld gemiddeld groeipercentage (CAGR) verwacht van 21%.

Het zal niemand verbazen dat grote adviesbureaus snel inspringen op dit potentieel. Een van BCG’s grootste concurrenten, McKinsey & Company, rondde vorig jaar drie op duurzaamheid gerichte overnames af, waarvan de laatste in december. En ook Accenture en de Big Four, evenals specialisten zoals ERM en Anthesis Group, sloten het afgelopen jaar opgeteld meer dan een dozijn duurzame deals af.