Samenwerking BCG en SAP helpt bedrijven met duurzaamheid

24 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

SAP en Boston Consulting Group (BCG) hebben de krachten gebundeld. Gezamenlijk zullen de ERP-reus en het strategieadvieskantoor ’s werelds grootste bedrijven gaan helpen met het meten van hun CO2-uitstoot, zodat ze hun duurzame ambities beter kunnen waarmaken.

Wereldwijd werken de meeste grotere organisaties tegenwoordig aan het verlagen van hun CO2-voetafdruk. Doen ze dit niet, dan zal klimaatverandering op termijn catastrofale gevolgen hebben voor onze wereld en ons nageslacht, zo waarschuwt de wetenschap al vele jaren.

Overal ter wereld dringen beleidsmakers er bij bedrijven steeds meer op aan om meer grip te krijgen op de milieueffecten die hun bedrijfsvoering en supply chains teweegbrengen. Vanuit Europa gebeurt dit onder meer via de richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence. De praktijk wijst echter uit dat veel bedrijven niet in staat zijn om een adequate duurzame strategie te voeren.

BCG en SAP samenwerking helpt bedrijven met sustainability

Moeite met emissies meten

Onderzoek van BCG eind vorig jaar toonde reeds aan dat maar liefst negen van de tien organisaties hun uitstoot de afgelopen vijf jaar niet hebben weten te verminderen in lijn met hun eigen ambities. Een mogelijke oorzaak ligt in het onvermogen om hun CO2-emissies adequaat te meten. Zo bleek slechts 9% van de ondervraagde directieleden (in totaal werden in het onderzoek 1.290 bedrijven bevraagd) in staat hun emissies volledig te meten.

“Als organisaties tegen 2030 hun emissies, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, willen halveren – en uiteindelijk netto nul willen bereiken – moeten ze in staat zijn om emissies volledig, nauwkeurig en frequent te meten. Zonder inzicht in de volledige omvang en samenstelling van hun interne en externe emissies, kunnen ze niet weten waar ze hun inspanningen op moeten richten”, zei Sylvain Duranton, wereldwijd leider van BCG Gamma, eind vorig jaar al naar aanleiding van de onderzoeksbevindingen.

SAP | BCG

Dit is waar het nieuwe partnership tussen BCG en technologiebedrijf SAP om de hoek komt kijken. De twee partners willen door samen te werken deze kloof dichten en de netto-nul ambities en duurzame transformaties van hun klanten helpen versnellen.

Door hun technologie en diensten rondom het meten van koolstofemissies te combineren, kunnen bedrijven hun besluitvorming verbeteren en onder de streep emissiereducties van tot wel 40% realiseren, zo becijferen BCG en SAP.

Naast het realiseren van hun duurzame ambities kunnen bedrijven, mits ze als eerste in actie komen, tot wel 15 jaar concurrentievoorsprong behalen en hun aandelenprijs tot 10% zien toenemen. De klantenkring van SAP bevat 85 van ’s werelds 100 grootste bedrijven.

SAP Chief Executive Christian Klein licht toe: “Duurzaam zijn vereist coördinatie over de hele waardeketen, en dit is waar het partnership tussen SAP en BCG een sleutelrol speelt. Door de expertise, tools en diensten van BCG samen te brengen met de technologie van SAP bieden we bedrijven de transparantie, bruikbare data en strategische begeleiding die ze nodig hebben voor een succesvolle, end-to-end duurzame strategie en om waarde te creëren voor al hun stakeholders.”

“Dit is een enorme kans voor bedrijven overal ter wereld”, voegt BCG-CEO Chistoph Schweizer toe. “Dit partnerschap met SAP zal onze klanten in staat stellen om in een ongekend tempo te transformeren.”