BDO, Van Havermaet en Vandelanotte starten fintech voor accountants

15 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BDO heeft zijn krachten gebundeld met twee Belgische branchegenoten – Van Havermaet en Vandelanotte – om samen een fintech-joint venture te lanceren.

Het nieuwe bedrijf, genaamd AI-GUST, stelt zich ten doel accountants te helpen bij het vergroten van de waarde die zij hun klanten kunnen bieden, met behulp van big data-inzichten die voortkomen uit slimme technologie.

"AI-GUST helpt accountants trends automatisch te detecteren uit grote financiële datavijvers, helpt hen bij het formuleren van adviezen of het uitdokteren van vergelijkende studies voor een sector of tussen sectoren. Zo komt er meer tijd vrij voor accountants om beter en persoonlijk advies te geven”, legt Tim Bottelbergs uit, CEO van AI-GUST.

Het team van AI-GUST

AI-GUST werkt als volgt. Het programma brengt gegevens uit alle mogelijke boekhoudpakketten samen om een complete database van gegevens op te bouwen, van commerciële gegevens zoals verkoopcijfers tot salarisgegevens en operationele gegevens. Intelligente algoritmen voeren vervolgens modellen uit en formuleren automatisch financiële adviezen, trends en benchmarks.

Het bedrijf stapt zodoende in een gat in de markt. Financiële gegevensverwerking en accounting gebeuren anno 2022 al vaak digitaal. Maar de data zit dikwijls verspreid over verschillende softwarepakketten en andere systemen, leggen de partners uit.

Daarnaast worden de financiële en boekhoudkundige gegevens nog weinig gebruikt als basis voor interessante inzichten over de bedrijfsvoering of trends om ondernemingen sterker te maken voor de toekomst. Bottelbergs: “Op die problematiek zal AI-GUST een antwoord bieden.”

Ecosysteem

AI-GUST wil uitgroeien tot een “open netwerk” bestaande uit accountants, softwareleveranciers en financiële experts. Peter Van Laer, CEO van BDO in België, geeft aan: “We hebben met AI-GUST de ambitie om een groot ecosysteem rond financiële data in België te bouwen. We hebben de financiële knowhow en die bundelen we nu met de nodige digitale kennis en AI-competenties om bedrijven nog beter en meer gericht advies te kunnen leveren.”

Hein Vandelanotte, managing partner bij Vandelanotte, voegt toe: “De partners die aansluiten bij of connecteren met AI-GUST versterken hun innovatievermogen door het delen van kennis…Samen kunnen ze oplossingen aanreiken voor heel complexe, financiële uitdagingen waarvoor geen enkel bedrijf of organisatie alleen de middelen, laat staan de kracht heeft.”

AI-GUST opereert vanuit Leuven (een stad met een gevestigde technologische talentenbasis) en is van plan om het komende jaar meerdere computerwetenschappers, data-ingenieurs, frontend-ontwikkelaars en software-ingenieurs aan te trekken. In totaal denkt AI-GUST het komende jaar circa tien nieuwe medewerkers te zullen verwelkomen.

Van Havermaet (dat deel uitmaakt van het Morison-netwerk) en Vandelanotte (onderdeel van Leading Edge Alliance) zijn beide lokale accounting- en advieskantoren gevestigd in België. BDO is na de Big Four-kantoren ’s werelds grootste zakelijke dienstverlener.