Women in Consulting: Maaike Cleijne en Joana Reis Pereira over hun start bij Oliver Wyman

01 september 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Op 28 oktober vindt weer het jaarlijkse Women in Consulting-evenement plaats bij Oliver Wyman. Gedurende de dag kunnen vrouwen ervaren hoe het is om te werken voor het internationale strategiekantoor. Dat een bezoek ook daadwerkelijk kan leiden tot een carrière bij Oliver Wyman bewijzen Maaike Cleijne en Joana Reis Pereira.

De één was net afgestudeerd en de ander net begonnen aan haar tweede master. Beiden waren ze erg benieuwd naar de wereld van consulting. Dus meldden ze zich aan voor de vorige editie van Women in Consulting, die 3 december plaatsvond in het kantoor van Oliver Wyman aan de Amsterdamse Zuidas.

“Voor mij was het een geweldige manier om kennis te maken met strategy consulting”, vertelt Maaike Cleijne. Enkele maanden eerder had ze haar Europese master Law & Economics afgerond en nu stond ze aan het begin van haar carrière. “Ik herinner me dat ik me een beetje overweldigd voelde. Ik was niet helemaal zeker over consulting, laat staan bij welk bedrijf ik wilde solliciteren.”

Joana Reis Pereira en Maaike Cleijne, Oliver Wyman

Daar kwam op 3 december snel verandering in. “Er is geen betere manier om te leren hoe het is om bij Oliver Wyman te werken dan naar het kantoor te komen, een case practice-sessie te houden, met veel mensen te praten en het zelf te zien.”

Ook voor Joana Reis Pereira – die in september vorig jaar begon aan de master International Management aan de Rotterdam School of Management – was het evenement de eerste kennismaking met Oliver Wyman. “Ik wist niet veel over hoe de dagelijkse praktijk van een consultant eruitzag”, blikt ze terug.

Women in Consulting bleek een mooie eerste kennismaking. “Ik kreeg de kans te leren over het werken aan cases en de vaardigheden die daarbij komen kijken. Maar de pauzes en afsluitende borrels waren nog de beste manier om het bedrijf te leren kennen. Het was geweldig om zoveel vragen te kunnen stellen en te praten met toekomstige collega’s.”

Elke rol weer een nieuwe les

En toekomstige collega’s bleken de consultants die ze die dag ontmoetten inderdaad: vandaag de dag werken Joana en Maaike beiden voor Oliver Wyman. Maaike doorliep eerst een stage en begon vervolgens in juli als consultant, Joana startte in mei als stagiair.

Op Maaike’s eerste project werkte ze samen met een grote supermarktketen. “Het project was gericht op het optimaliseren van het assortiment en prijsstrategieën. Ook heb ik aan kleinere, interne projecten gewerkt, zoals het schrijven van projectvoorstellen en het onderzoeken van duurzaamheidsinitiatieven voor toekomstige projecten.”

Maaike Cleijne, Oliver Wyman

Dat beviel zo goed dat ze na haar stage al snel terugkeerde als fulltime consultant. “Door de volledige verantwoordelijkheid te krijgen over mijn eigen deel van het retailproject heb ik veel geleerd: hoe ik prioriteiten stel, zelfstandig beslissingen neem en echt de leiding neem. Daarnaast heeft elke rol me weer andere waardevolle vaardigheden bijgebracht – dat is precies wat ik zo leuk vind aan consulting.”

Prachtige ervaring

Als stagiair werkte Joana de afgelopen maanden onder meer met een Finse retailer aan een assortimentsoptimalisatie en de implementatie van verschillende tools. Ook organiseerde ze intern verschillende evenementen.

“Het was fantastisch om met het team consultants naar Helsinki te reizen voor het project”, vertelt ze. “De kans om vergaderingen met klanten te leiden en de manier waarop ik me gesteund en gewaardeerd voelde maakten dit een prachtige ervaring.”

Daarbij vond ze het mooi dat haar eerste project werd geleid door een vrouwelijke manager. “Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om gelijke behandeling af te dwingen en voor mezelf op te komen, maar door haar zelfvertrouwen en kwaliteiten voel ik me gesterkt om altijd mijn best te doen in mijn professionele carrière.”

Altijd gemotiveerd om jezelf uit te dagen

Ook Maaike is erg enthousiast over hoe ze sinds haar start wordt begeleid. “Je krijgt direct een buddy toegewezen. Die is je eerste aanspreekpunt, maar zeker niet je enige. Op elk project werk je voor een andere manager die zeer betrokken is bij zowel je professionele als persoonlijke ontwikkeling.”

Joana knikt instemmend. “Er wordt veel moeite gedaan om te zorgen dat ik mijn leerervaring optimaliseer – van wekelijkse feedbacksessies tot informele koffiepraatjes over onze persoonlijke interesses. Ik word altijd gemotiveerd om mezelf uit te dagen.”

“Bovendien hebben we een geweldige Talent Manager in het Amsterdamse kantoor”, vult Maaike aan. “Zij is verantwoordelijk voor de bezetting en zorgt ervoor dat je op een project wordt ingezet dat je leuk vindt, waar je van kunt leren en dat je helpt je ontwikkeldoelen te bereiken.”

Zoveel leuke dingen

Naast de projecten is er ook genoeg tijd om samen lol te hebben, vertelt Maaike. “We hebben al zoveel leuke dingen gedaan. Zo organiseerden we verschillende feestavonden en een te gek ‘flavours of the world’-diner met alle nieuwkomers.”

“Ook zijn er natuurlijk de vrijmibo’s en nog veel meer”, geeft ze aan. “En binnenkort gaan we drie dagen naar Disneyland Parijs om samen te komen met alle Europa-collega’s – dat wordt misschien wel mijn volgende hoogtepunt.”

Joana Reis Pereira, Oliver Wyman

“De vele teamuitjes en sociale evenementen hebben ervoor gezorgd dat mijn tijd bij Oliver Wyman ook in het teken stond van plezier maken en genieten van momenten met collega’”, voegt Joana toe.

Daarbij prijst ze ook de “vlakke organisatiecultuur”. “Je kunt altijd bij iedereen terecht voor advies en begeleiding. Op persoonlijk vlak heeft het team me gemotiveerd om dit jaar een halve marathon te lopen – een uitdaging die ik anders nooit zou zijn aangegaan!”

Altijd blij om te helpen

Het moge duidelijk zijn: Joana en Maaike zijn maar wat blij dat ze er eind vorig jaar voor hebben gekozen naar het Women in Consulting-evenement te gaan. Ze raden andere vrouwen die geïnteresseerd zijn in de consulting dan ook van harte aan om dit jaar ook een kijkje te komen nemen op het Amsterdamse kantoor van Oliver Wyman.

Meld je gewoon aan en kom naar ons toe op 28 oktober”, aldus Maaike. “Als je hier bent, zorg dan dat je alle vragen stelt die je hebt en praat met zoveel mogelijk mensen. We hebben allemaal in jouw schoenen gestaan en helpen altijd graag!”

“Het Women in Consulting-evenement creëert een unieke sfeer om op een persoonlijke manier met mensen in contact te komen, hun gedachten over allerlei onderwerpen te horen en advies te krijgen over wat het beste voor jou zou kunnen werken”, voegt Joana toe. “Laat deze kans niet aan je voorbijgaan – wat heb je te verliezen?”