Geld belangrijkste reden voor techtalent om te verhuizen

05 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Een hoger salaris vormt voor de meerderheid van de ICT’ers de belangrijkste reden om in het buitenland te gaan werken. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Boston Consulting Group. 

Ondanks dat steeds meer experts verwachten dat een recessie op de loer ligt, is er tegelijkertijd sprake van grote krapte op de arbeidsmarkt. Terwijl de krapte inmiddels bijna overal wel merkbaar is, bestaan er wel grote verschillen per sector.

Eén van de sectoren waar de schaarste aan professionals al jaren extreem wordt gevoeld is de ICT. In een almaar verder digitaliserende wereld staan bedrijven te springen om talent – niet alleen in Nederland, maar ook over de grens.Drijfveren van technische professionals om in het buitenland te werken

Werkgevers blijken bereid diep in de buidel te tasten om buitenlands talent binnen te hengelen, zo toont onderzoek van BCG aan: als technische professionals de stap zetten om als expat in het buitenland te gaan werken, groeit hun netto-inkomen gemiddeld genomen met maar liefst 50%.

Om die reden kiezen veel ICT-professionals over de hele wereld ervoor om in een ander land te gaan werken. Dat is te zeggen: 68% van hen geeft aan dat het verhogen van het salaris de belangrijkste drijfveer is om aan de slag te gaan bij een bedrijf in het buitenland.

Drijfveren van technische professionals om in het buitenland te blijven werken

Niettemin bestaan er ook andere redenen voor digitale professionals om hun moederland te verlaten. Denk bijvoorbeeld aan het werken bij een specifiek bedrijf of in een specifieke industrie en aan het volgen van een bepaalde opleiding.

Waarom al dan niet langer van huis?

De meerderheid van de ICT’ers beschouwt de verhuizing naar het buitenland als tijdelijk, waarbij een periode van maximaal vijf jaar het vaakst wordt genoemd. Toch blijkt uit het onderzoek dat een deel hier op grond van verschillende reden van afwijkt.

De belangrijkste reden om toch langer te verblijven in het buitenland? Een hoger salaris, geeft 69% aan. Een ander belangrijke reden? Het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning, aldus 23%.

Welke lifestyle-factoren bepalen een werkverhuizing?

Amsterdam populair onder technische professionals

BCG onderzocht ook welke lifestylefactoren van invloed zijn op de keuze van ICT-professionals om naar het buitenland te verhuizen. Daaruit blijkt onder andere dat het verbeteren van de levensstandaard een belangrijke rol speelt.

Niet voor niets blijkt Amsterdam een erg populaire locatie onder techtalent. Onze hoofdstad wordt daarnaast beschouwd als een plek waar binnen bedrijven sprake is van een goede werk-privébalans.

Singapore is volgens de studie van BCG wereldwijd de populairste vestigingsplek. Verder zijn Berlijn, Dublin, Tel Aviv, Londen, Shanghai, Dubai, Seattle en São Paulo ook in trek.