Een derde van professionals wordt geheadhunt door recruiters

25 juli 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Op de arbeidsmarkt zijn in het afgelopen kwartaal diverse records gesneuveld. Nooit eerder benaderden recruiters zoveel professionals of wisselden zoveel mensen van baan. Dat blijkt uit een studie van advies- en onderzoeksbureau Intelligence Group.

In het tweede kwartaal van dit jaar is maar liefst 37,7% van de Nederlandse werkenden minimaal één keer benaderd door een recruiter, zo blijkt uit het onderzoek. Ter vergelijking: tien jaar geleden – in het tweede kwartaal van 2012 – ging het om iets meer dan 15%.

Dat bij zoveel professionals actief werd geïnformeerd of zij van baan wilden wisselen heeft onder andere te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, zegt Intelligence Group-oprichter Geert-Jan Waasdorp tegen de NOS.

Percentage professionals dat door ander bedrijf benaderd wordt per kwartaal

Bron: Intelligence Group 

“Bedrijven moeten dit soort manieren inzetten, simpelweg omdat op dit moment maar weinig mensen actief aan het zoeken zijn op de arbeidsmarkt. Ze zijn passiever en willen graag benaderd worden”, legt Waasdorp uit. “Werknemers zitten wat dat betreft op de driver’s seat: ze bepalen de dynamiek.”

Verschillen per beroepsgroep

Voor hun studie keken de onderzoekers ook welke beroepen de mensen uitoefenen die het afgelopen kwartaal – minimaal eenmaal – werden benaderd door een recruiter. 

Daaruit blijkt dat maar liefst 68,4% van de consultants in het tweede kwartaal is gepolst door een recruiter – het hoogste percentage onder alle beroepen. Op plaats twee staan de ingenieurs (65,9%), gevolgd door ICT-specialisten (63,6%), managementprofessionals (57,8%) en marketeers (56,4%).

Percentage professionals dat van baan wisselt per kwartaal

Bron: Intelligence Group 

Onderaan de lijst vinden we onder andere zorgmedewerkers (26,8%), leraren (28,9%) en politieagenten (22%). In zekere zin opmerkelijk, aangezien in ons land sprake is van een gigantisch personeelstekort in de zorgsector, het onderwijs en bij de politie.

Eén vijfde wisselt van baan

Niet alleen werden het afgelopen kwartaal enorm veel medewerkers benaderd om van baan te veranderen, een recordaantal gaf daar ook gehoor aan. Zo ging ongeveer één op de vijf professionals tussen 1 maart en 30 juni aan de slag bij een nieuwe werkgever.

Tijdens het banenwisseldieptepunt, dat zich volgens de onderzoekers van Intelligence Group voltrok in het vierde kwartaal van 2015, veranderde iets meer dan 12% van de Nederlandse werknemers van baan.