I&W en Berenschot onderzoeken waterverbruik in Nederland

29 augustus 2022 Consultancy.nl

Hoe kan Nederland zijn waterverbruik optimaliseren? Onderzoekers van Berenschot nemen deze vraag momenteel onder de loep.

Na maanden van droogte was het 3 augustus dan zover: Nederland kampt sinds die dag officieel met een watertekort. Dat betekent nog niet direct dat we moeten vrezen dat er niets meer uit de kraan komt. Wel wordt sindsdien de waterverdeling op nationaal niveau gecoördineerd door het Managementteam Watertekorten (MTW).

Dit team kan indien nodig het waterverbruik van onder meer de scheepvaart, landbouw en industrie aan banden leggen. Het heeft echter niet de bevoegdheid om Nederlandse burgers te dwingen hun waterverbruik terug te dringen: de Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn wettelijk verplicht om hen voldoende water te leveren.

Hoe kan Nederland zijn waterverbruik optimaliseren?

Minister van IenW Mark Harbers verzocht de Nederlandse bevolking wel vriendelijk om zuinig met dat water om te gaan, maar – weinig verrassend – bleken dergelijke vrijblijvende verzoeken in het verleden niet bijzonder effectief.

Voor deze droogteperiode is daar niets meer aan te doen, maar aangezien zomers als deze op een opwarmende aarde steeds meer de norm zullen worden, hoeven we waarschijnlijk niet lang te wachten op de volgende. Adviesbureau Berenschot onderzoekt nu in opdracht van het ministerie van IenW of er andere mogelijkheden zijn om te zorgen dat ons land in de toekomst bewuster en duurzamer omgaat met water.

Leren van onze zuiderburen

Een voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om water simpelweg duurder te maken. Die oplossing heeft echter iets te veel weg van het kind met het badwater weggooien: het besparen van water is juist zo belangrijk omdat het een primaire levensbehoefte is.

En wanneer je deze duurder maakt tref je vooral de minder welvarende Nederlanders, die net als iedereen natuurlijk onmogelijk zonder water kunnen. Het zou zelfs kunnen leiden tot waterarmoede (een variant op energiearmoede). Bovendien zou een dergelijke maatregel schuren met het wettelijke recht van iedere Nederlander op toegang tot voldoende water. 

België heeft echter wat gevonden op dit probleem. In dat land betaalt een consument een basisprijs per liter voor de hoeveelheid water die een gemiddeld iemand verbruikt. En als deze consument boven die hoeveelheid zit, wordt meer in rekening gebracht.

Op die manier blijft water voor alle inwoners van België beschikbaar als primaire levensbehoefte, maar tegelijkertijd wordt het vullen van luxe zwembaden, het overdreven lang douchen en het overmatig besproeien van tuinen ontmoedigd.

Of Nederland inderdaad dezelfde kant opgaat zal de tijd leren. Half september presenteert Berenschot zijn conclusies en aanbevelingen.

More on: Berenschot
Netherlands
Company profile
Berenschot is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Berenschot is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade the partnership. Get in touch with our team for details.