Hypotheekomzet bereikt weer record. Toch koelt de markt af

26 augustus 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De omzet van de Nederlandse hypotheekmarkt is in de eerste zes maanden van het jaar gestegen tot een recordniveau – bijna werd de €90 miljard aangetikt. Toch is het niet waarschijnlijk dat deze grens binnenkort wordt gebroken, zo stelt onderzoek van IG&H.

Met een hypotheekomzet van €46 miljard – afkomstig van zo’n 140.000 afgesloten hypotheken – was het tweede kwartaal van dit jaar het beste ooit. In het eerste kwartaal kwam de omzet van hypotheekdienstverleners uit op €40 miljard, waarmee de eerste helft van dit jaar een totale hypotheekomzet van €86 miljard noteerde.

Ter vergelijking: in 2021 stond de teller halverwege het jaar op €77 miljard, en het jaar daarvoor op €64 miljard.

Hypotheekmarktontwikkeling 2022 H2

Het totaal aantal verstrekte hypotheken kwam in H1 van 2022 uit op 259.000, redelijk vergelijkbaar met het halfjaartotaal in 2021.

In het tweede kwartaal was er een opvallende stijging in het aantal verstrekte hypotheken, vooral dankzij de sterke toename in het aantal over- en bijsluiters. In Q2 van 2022 werden er aan over- en bijsluiters 57.600 hypotheken verstrekt, een stijging van 24% ten opzichte van Q1 in 2022.

“Voor het eerst in meer dan 10 jaar hebben over- en bijsluiters meer hypotheken afgesloten dan doorstromers in één kwartaal”, zegt Chris van Winden van IG&H. “Dit is gedreven door een toename in consumenten die snel wilden oversluiten vanwege de oplopende rente.”

Aantal-hypotheken-per-type-sluiter-2022 H2

Hypotheeksom

De gemiddelde hypotheeksom (exclusief losse overbruggingshypotheken) is in de eerste zes maanden van 2022 licht gestegen.

De hoogte van de afgesloten hypotheken hangt uiteraard af van de financiële mogelijkheden van verschillende groepen. Starters komen gemiddeld uit op €379.000, terwijl doorstromers (die al een huis hebben) uitkomen op €533.000. Bij de over-en bijsluiters is de gemiddelde hypotheeksom €289.000.

Volgens de berekeningen van IG&H zijn de huizenprijzen in 2022 verder gestegen. Een gemiddeld huis in ons land is nu te koop voor €460.000.

Ontwikkeling gemiddelde hypotheeksom per type sluiter 2022 H2

De drie grootbanken – ING, Rabobank en ANM Amro – zijn al jaar en dag de belangrijkste hypotheekverstrekkers van Nederland. Ooit hadden ze een gezamenlijk marktaandeel van rond de 60%, vandaag de dag is dat circa 50%. De rest van de markt wordt bediend door hypotheekpraktijken van verzekeraars en pensioenfondsen, zelfstandige hypotheekverstrekkers en digitale nieuwkomers.

Afkoeling

Ondanks de mooie cijfers van de eerste helft van 2022 (en het recordjaar 2021), moeten hypotheekverstrekkers volgens IG&H rekenen op een afkoeling van de markt. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag: de extreme inflatie, de economische onzekerheid, stijgende rente, nog altijd uit de pan rijzende huizenprijzen én de stokkende nieuwbouw. Kortom: kopers hebben het niet makkelijk.

“Als de daling in de aankoopmarkt onder starters en doorstromers aanblijft, dan moeten hypotheekverstrekkers rekening houden met een aanzienlijk lager marktvolume dan in de afgelopen jaren is opgebouwd”, zegt Van Winden.

Eerder deze maand kwam De Hypotheker met een vergelijkbare constatering. “Het afkoelen van de woningmarkt komt mede door de stijgende hypotheekrente. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen. Hierdoor is er minder concurrentie op de woningmarkt en zijn kopers geneigd minder te overbieden.”