Stijgende rentes zorgen voor daling in aantal hypotheekafsluitingen

19 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De onrust op de huizenmarkt door de stijgende rentes raakt de hypotheeksector. Na meer dan zes maanden van groei is het aantal verstrekte hypotheken voor het eerst weer gedaald, blijkt uit onderzoek van IG&H.

Na drie kwartalen van sterke groei is de huizenmarkt in het eerste kwartaal van 2022 afgekoeld. De totale hypotheekomzet kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op €39,7 miljard, een daling van 11,2% ten opzichte van het vorige kwartaal.

De daling is het gevolg van een sterke afname in het aantal afgesloten hypotheken. In totaal werden 118.000 hypotheken verstrekt, bijna 9% minder dan in de periode oktober tot en met december 2021.

Hypotheekmarktontwikkeling 2022

Vooral doorstromers (-23,6%) en starters (-37,4%) waren fors minder actief met het aanvragen van een hypotheek voor een nieuw huis.

Door de stijging van de hypotheekrentes – van rond de 1,8% in oktober naar 3,7% vorige week (op basis van een rentevaste periode van 20 jaar) – kunnen mensen minder lenen bij hetzelfde inkomen. Ook gaan hun maandlasten omhoog. Hierdoor hebben ze minder financiële ruimte om hun ‘droomhuis’ te bemachtigen.

Een rekenvoorbeeld. Waar een stel met een gezamenlijk jaarinkomen van circa €80.000 een half jaar geleden nog zo’n €441.000 kon lenen bij een rentevaste 20-jaarshypotheek, is dat nu €426.000. De maandlasten stijgen in het bovengenoemde voorbeeld van netto €1.275 tot €1.415 per maand.

Aantal hypotheken per type sluiter 2022

Opvallend is dat het aantal verstrekte hypotheken van over- en bijsluiters (55,5%) juist tegen de stroom in fors steeg. “De groei van dit segment komt doordat veel over- en bijsluiters nog hun hypotheekrente proberen over te sluiten nu de hypotheekrentes flink aan het stijgen zijn,” zegt Joppe Smit van consultancy- en technologiekantoor IG&H.

Ondanks de daling in hypotheekomzet en het aantal afgesloten hypotheken steeg de gemiddelde hypotheeksom in het eerste kwartaal van 2022 met 2,0% naar €383.000. Smit: “Dit is als gevolg van stijgende huizenprijzen en een krappe woningmarkt.”

Door de stijgende huizenprijzen denken inmiddels ruim negen op de tien woningbezitters in ons land dat zij overwaarde op hun woning hebben, kwam naar voren in een recente enquête van De Hypotheker.

Uit het onderzoek van IG&H blijkt verder dat Rabobank, ING en ABN Amro de grootste hypotheekverstrekkers zijn. De drie grootbanken zijn al jaren de onbetwiste marktleiders – samen heeft het trio meer dan de helft van de hypotheekmarkt in handen.