Onderzoek: Betrekkelijk weinig eenzaamheid in Meijerstad

29 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In de gemeente Meierijstad is sprake van betrekkelijk weinig eenzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau B&A.

Meierijstad is een behoorlijk jonge gemeente in het oosten van de provincie Noord-Brabant, die ontstond op 1 januari 2017 toen Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode met elkaar fuseerden. 

Ondanks dat Meierijstad met 82.000 inwoners best groot is, is het beslist een landelijke gemeente. Zo bestaat het grootste deel van Meierijstad uit bossen en weidelanden. De inwoners leven voornamelijk in maar liefst dertien kernen, die soms wel vijftien kilometer van elkaar verwijderd zijn.In Meierijstad is sprake van betrekkelijk weinig eenzaamheid

Een landelijke gemeente kent voordelen: zo is er veel meer ruimte en rust. En een nadeel? Voor het bezoeken van naasten moeten vaak veel kilometers worden afgelegd. En dat kan leiden tot eenzaamheid, zeker tijdens de coronacrisis, toen heel Nederland in en rond zijn huis moest verblijven. 

Vanuit die gedachte schakelde de rekenkamercommissie van Meierijstad in november 2021 – vlak voor de harde lockdown – adviesbureau B&A in om onderzoek te doen naar eenzaamheid binnen de gemeente. 

Relatief goed

B&A stelde de mate van eenzaamheid in Meierstad vast met behulp van een groot databestand, dat allerlei medische gegevens van de inwoners bevatte. Vervolgens werden de cijfers vergeleken met andere gemeenten. 

Daaruit blijkt dat in Meierijstad gemiddeld genomen minder mensen eenzaam zijn dan in nabije gemeenten in Noord-Brabant (zoals Tilburg, Boxtel, Den Bosch en Oss). Ook liggen de eenzaamheidscijfers de jonge gemeente onder het landelijke gemiddelde.

Altijd ruimte voor verbetering

De onderzoekers van B&A keken ook naar het gemeentebeleid voor eenzaamheidsbestrijding. Ondanks dat Meierijstad veel aandacht besteedt aan dit onderwerp in verschillende plannen, ontbreken concrete doelstellingen om eenzaamheid te bestrijden. 

Dat maakt het volgens B&A lastig om in te schatten hoe effectief het beleid is: omdat niet kan worden nagegaan of doelen al dan niet zijn behaald. Zodoende kan ook niet worden vastgesteld in hoeverre bepaalde initiatieven om eenzaamheid te bestrijden hun vruchten afwerpen. 

Voor de lokale politiek vormt dit eveneens een obstakel. De gemeenteraad kan door een gebrek aan informatie namelijk niet optimaal zijn controlerende taak uitvoeren. En hierdoor kan de raad dus niet goed toetsen of de gemeente het juiste doet om eenzaamheid te bestrijden.

Om deze reden geven de onderzoekers van B&A aan dat Meierijstad veel baat zou hebben bij het stellen van concrete doelen binnen zijn eenzaamheidsbestrijding. “En maak daarbij gebruik van meetbare indicatoren, zodat de gemeenteraad het beleid gemakkelijker kan controleren.”