Accenture bouwt Cloud First-divisie uit met Sentia-overname

02 augustus 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accenture heeft cloudspecialist Sentia overgenomen. Meer dan 310 professionals in Nederland, België en Bulgarije maken de overstap naar de Cloud First-divisie van Accenture.

Sentia, met hoofdkantoor in Amsterdam, helpt opdrachtgevers in de hele keten van clouddiensten. Het bedrijf adviseert klanten hoe ze het beste hun cloudinfrastructuur kunnen inrichten (on-premise versus in de cloud; public versus private cloud), begeleidt cloudmigraties, en levert ontwikkel- en beheerdiensten (managed services).

Met een multi-cloudstrategie levert Sentia oplossingen voor verschillende cloudplatforms zoals Microsoft Azure, Google Cloud Platform en Amazon Web Serices. Ook beschikt het bedrijf met Sentia Cloud over een eigen cloudinfrastructuur.

Accenture bouwt Cloud First-divisie uit met Sentia overname

Accenture koopt Sentia van Waterland, een financiële investeerder die ook een belang heeft in onder meer Valcon. De Deense activiteiten van Sentia zijn niet onderdeel van de transactie.

Met de aankoop zet Accenture de volgende stap in zijn wereldwijde cloudstrategie. Het Amerikaanse bedrijf zette in 2020 zo’n $3 miljard opzij om de omvang van zijn Cloud First-divisie te verdubbelen. In de onderliggende periode zijn tal van overnames gesloten, waaronder in de Verenigde Staten, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

“Met de overname van Sentia krijgen onze mogelijkheden op het gebied van strategische infrastructuur engineering in heel Europa, met name in Nederland en België, een vliegende start”, aldus Roy Ikink, die leidinggeeft aan de Cloud First-praktijk in Nederland.

“Deze overname vergroot onze mogelijkheden om end-to-end cloudinfrastructuurdiensten te leveren over het cloud continuüm van publieke, private en soevereine cloud. Met de specialisten van Sentia kunnen we onze migratie- en moderniseringsdiensten verder versterken om workloads naar hun optimale locatie op het cloudcontinuüm te brengen – van public tot edge en alles daartussenin”, zegt Karthik Narain, de wereldwijde baas van Cloud First.

Financiële details van de transactie zijn niet bekendgemaakt. Volgens het FD stond Sentia een hele poos in de etalage, maar bleek het lastig om een koper te vinden vanwege de gevraagde prijs. In 2020 was Sentia volgens de kwaliteitskrant zo’n €400 miljoen waard. Na twee jaren van sterke groei is Sentia vrij zeker voor een hogere prijs van de hand gegaan.

De deal is voor Accenture Nederland de eerste overname sinds het inlijven van Zestgroup, een business consultancy met expertise in de energie- en nutssectoren. Wel verwelkomde de Nederlandse organisatie in april dit jaar een team van duurzaamheidsexperts van Greenfish – de deal werd echter formeel gesloten door de Belgische organisatie.

Voor Sentia levert de aansluiting bij Accenture verschillende kansen en synergieën, stelt topman Ian Zein. “Sentia heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende leverancier van beheerde cloudinfrastructuurtransformaties. Nu kunnen we onze uitgebreide kennis en ervaring in zowel publieke als private cloudtransformatie gebruiken om Accenture-klanten te stimuleren om efficiënter te werken en sterkere bedrijfsresultaten te behalen.”